Саудитският петролен гигант Saudi Aramco отчете огромен скок на печалбата си за цялата 2021 г. Компанията отчете ръст на нетната печалба със 124% до 110 млрд. долара благодарение на по-високите цени на суровия петрол на международните пазари през изминалата година. За сравнение, през 2020 г. в унисон с пандемичния шок, печалбата на компанията бе около 49 млрд. долара.

Цифрите са в съответствие с очакванията на анализаторите, анкетирани от Reuters. Те прогнозираха нетна печалба от 109.7 млрд. долара за цялата година. Акциите се повишиха с 4% в неделя във връзка с новините, според данни на Reuters.

„Нашите силни резултати са доказателство за нашата финансова дисциплина, гъвкавост чрез развиващите се пазарни условия и постоянен фокус върху нашата дългосрочна стратегия за растеж, която е насочена към растеж на стойността за нашите акционери“, каза изпълнителният директор на Aramco Амин Насър в съобщението за резултатите.

Поскъпването на „черното злато“

Aramco се възползва от покачващите се цени на петрола през 2021 г., като международният еталонен суров петрол Брент се повиши над 80 долара за барел до края на годината, което е приблизително 50% ръст за 12-месечния период. Недостигът на доставките добави към комплекса от фактори, водещи до голяма несигурност в енергийния и стоковия комплекс, дори преди нахлуването на Русия в Украйна.

„Въпреки че икономическите условия се подобриха значително, перспективите остават несигурни поради различни макроикономически и геополитически фактори“, добави Насър.

Aramco също така обяви дивидент за четвъртото тримесечие от 18.8 млрд. долара, който трябва да бъде изплатен през първото тримесечие на 2022 г. Компанията ще препоръча 4 млрд. долара неразпределени печалби да се използват за изплащане на бонус акции на инвеститорите, подлежащи на одобрение. Съгласно препоръката акционерите ще получат една бонус акция за всеки 10 притежавани акции.

Увеличаване на капиталовите разходи

Компанията също така заяви, че ще инвестира за увеличаване на капацитета за производство на суров петрол до 13 млн. барела на ден до 2027 г., ще разшири производството си на течности за химическо производство и ще се стреми да увеличи производството на газ с повече от 50% до 2030 г.

Капиталовите разходи през 2021 г. са 31.9 млрд. долара, което е увеличение от 18% спрямо 2020 г., основно дължащо се на увеличените дейности във връзка с увеличаването на суровия петрол, в газовата централа Tanajib и програмите за развойни сондажи. Aramco очаква капиталовите разходи за 2022 г. да бъдат приблизително 40-50 млрд. долара, като по-нататъшен растеж се очаква до около средата на десетилетието.