„Мартенски музикални дни“ е фестивалът на България - най-стойностният, най-компактният, с онази сила да привлича световни артисти и да предлага на публиката моменти, които не се забравят лесно. Това каза в интервю за БТА големият български цигулар проф. Минчо Минчев, който отново ще зарадва с изкуството си русенската публика като част от изпълнителите в 61-вото издание на фестивала.
Животът трябва да се нормализира възможно най-бързо
Минчев коментира, че творците не са спирали с дейността си по време на пандемията. 
„Разбира се, тази дейност беше много минимализирана, а в отделни моменти - почти замряла, но никога не е спирала. Вярвахме, че този отвратителен вирус ще се махне от дните ни. Това, което се случва в момента в Европа, по никакъв начин не трябваше да се случва. То трябва да спре, колкото е възможно по-бързо, за да се нормализират не само ежедневието и живота ни, но и всичко това, за което сме се борили“, заяви професорът.
В отговор на въпрос как да доближим класическата музика до повече хора и как трябва да бъдат запознавани подрастващите с нея, за да я опознаят и харесват, Минчев даде пример с негово участие в концерт в Букурещ с Румънския национален симфоничен оркестър. 
„След концерта оркестърът остана още един час и залата се напълни с деца и младежи на различна възраст“, каза музикантът. Той даде пример, че навремето имало серия от общообразователни концерти у нас. 
„Създаде ги Илия Темков, който създаде невероятни неща и в Русе, и в България. Той е един от основателите на фестивала „Мартенски музикални дни“. Та, тези образователни концерти ги забравихме. Трябва тези хубави неща да се съживят и да продължава да ги има. Много е важно, както се казва, да дръпнеш една струна на едно чело, на контрабас или да чуеш как звучи и да видиш, че няма нищо страшно да попаднеш на концерт“, обясни Минчев. 
Интересът на децата към класическата музика трябва да се разпалва
По думите му интересът на децата към класическата музика трябва да се разпалва. „Интересът трябва да се разпалва, докато детето каже: „Много ми се иска да опитам да свиря на някакъв инструмент“, обяснява известният цигулар. 
Той дава пример и с държави като Германия и Англия. 
„Още навремето, когато бях там специализант, в часовете по музика се влизаше в голяма стая, където са всички инструменти. Идваха студенти, които демонстрират на децата звученето на всеки един от тях. Всяко казваше, че иска да свири на даден инструмент. Това сега го върнаха отново в Германия. Ето, по този начин става“, заяви Минчев.
Той коментира, че днес се търсят различни форми на колаборация между класическата и комерсиалната музика 
„От това поколение съм, което ще остане в класическия вариант на демонстрация на тази музика, на консумация на тази музика. Сега се правят мостове - например между класика и джаз. Няма нищо лошо в това, но стига да е направено много културно“, казва Минчев.
Към утрешния свят той гледа с тревога.
„Виждам го много труден, случват се неща, които по никакъв начин не трябваше да се случват. Трябва човек да прозре, че в момента е ужасно, че е много страшно, че ако няма разум в главите ни, ще станат големи поразии“, заяви професорът.