„Свирете и се трудете, за да ви поканят да свирите на фестивала в Русе! Днес младите музиканти са будни и информирани, те знаят колко важен фестивал е „Мартенски музикални дни“. Но съществува страхотна конкуренция, трудно се постигат забележими успехи, такива, че да доведат до покана за участие“. Така виртуозът на цигулката Минчо Минчев отговори вчера на въпрос на „Утро“ как би описал пред млади изпълнители русенския фестивал.
„Аз съм почти на възрастта на фестивала и съм свидетел, че независимо от политическите ситуации, през целия си живот досега Мартенските запазват непрекъснато високото си ниво. Те са константа, към която младите изпълнители могат само да се стремят. А това не може да се каже за други подобни фестивали - и в София, и във Варна“, коментира световната звезда на пианото Людмил Ангелов.
Минчо Минчев и Людмил Ангелов бяха солистите снощи на блестящото гостуване на Румънския национален симфоничен оркестър с диригент Кристиян Мандял.
В този формат програмата е била изпълнена с успех ден по-рано в букурещката зала „Атенеум“. Изграждането на музикални мостове и обмен на програми е постоянна политика на русенския фестивал, като част от фестивалната културна политика.
Днес фестивалът продължава с програмата Mostly Brahms с още една двойка световни звезди на пианото и цигулката: русенският цигулар Светлин Русев и пианистът Вахан Мардиросян.