„Сигурен съм, че ще дадем на публиката страхотен енергиен тласък, независимо че към момента всичко е като на руска рулетка“. Това каза часове преди генералната репетиция на „Ернани“ космополитната звезда Хосе Кура, който е диригент-постановчик на най-новата мащабна продукция на русенската опера. Премиерата е тази вечер в програмата на ММД, но „Ернани“ всъщност ще има три премиери. На 18 март ще я види публиката в НДК в София, а на 25 март - и в румънската столица Букурещ, където русенската опера ще гостува за пръв път със собствена постановка.
„Сградата на операта на практика не може да се използва, ако тази ситуация е другаде по света, всеки един екип би отказал да работи. А тук всички сме на сцената от първата минута - с шапки, якета, с ръкавици, но дават всичко от себе си. Оперният театър в Русе има нужда от своя дом - настоявайте пред политиците, говорете на властите, защото този страхотен екип го заслужава“, призова Хосе Кура.
За българския оперен артист от световна величина Орлин Анастасов операта в четири действия на Верди е пета постановка на русенска сцена.
„Концепцията залага на максимално придържане към традицията на епохата от историята, това се отразява на взаимоотношенията между артистите, на танците, движенията по сцената“, обясни режисьорът.
В оперния свят рядко се срещат истории от епохата на 16 век, но киното ги предава великолепно и публиката е свикнала с тях. Затова костюмите и сценичната реализация се оказват интересно предизвикателство за младия Денис Иванов. И подвиг за шивашкото ателие, което скоростно ушива повече от 160 нови костюма за продукцията.
„Постигнахме кинореализъм в детайла - от бельото до шапките, костюмите станаха тежки и вероятно на артистите им е трудно, но си заслужава“, разказа сценографът.
„Вложих денонощия труд в ролята, но се чувствам чудесно като Ернани“, сподели младият тенор Борис Луков. За сопраното Теодора Чукурска ролята на Елвира била мечта.
В мащабната продукция се включват хор, балет и оркестър на русенската опера. Хормайстор е Стелияна Димитрова-Хернани, като асистент-диригент на спектакъла се изявява Вилиана Вълчева, хореографията е на Детелина Кремакова.
Интервю с Хосе Кура очаквайте в петъчния брой на „Утро“.