Световна премиера на едно от най-новите оперни произведения - мащабната продукция „Хамлет“ в три действия на Джоузеф Самър, ще имат шанса да видят първи русенци. Това ще стане на 6 и 8 юни, когато ще бъдат първите представления в Голямата зала на Доходното здание под диригентството на Лео Хусейн. На премиерата ще присъства авторът на сложната по думите на специалисти творба. Всъщност Джоузеф Самър пристига от САЩ тези дни в Русе, заедно с още двадесет и няколко човека, сред които са диригентът и гост солистите. Предстои близо месец усилени репетиции, за да оживее на сцена драматичната история на датския принц, прочут със своите въпроси и с ориста си да причинява печал и гибел на хората наоколо. 
Режисурата на тази музикална версия на трагедията на Уилям Шекспир е поверена на Пламен Бейков, който, освен дипломата си на режисьор и вече доказаните си качества в това отношение, владее английски език /както е известно, той е завършил оперно пеене в Кралския колеж по музика в Лондон/. Русенското участие е с оркестъра и хора на Русенската опера, както и с част от солистите в половин дузина от ролите: Добромир Момеков, Теодор Петков, Емил Желев, Мария Анастасова, Владимир Буриянов. Главните роли се изпълняват от американските солисти - Хамлет е тенорът Омар Нажми, Офелия - сопраното Бриана Робинсън, Полоний е басът Кевин Томпсън, Клавдий - баритонът Евън Бравос, Гертруда - сопраното Мишел Трейнър, а Хорацио - Катрин Прахт, мецосопран. Композиторът Джоузеф Самър, който живее и работи в Бостън, е завършил своята оперна творба през 2006 година. Той е автор и на либретото на „Хамлет“.
Как Русе получи шанса да запише името си като място на световната премиера на новото оперно заглавие?
Преди да стане повторно директор на Русенската опера, в битността си на импресарио Иван Кюркчиев е работил с най-голямата импресарска агенция в САЩ, където е реализирал много успешни турнета. След като Ковид-19 затваря всички над 7000 театри в САЩ, немалка част от агентите в агенцията сменят амплоато, други сменят начина си на работа. Част от тях направиха импресарската фирма „Парма Рекордингс“, която усилено работи с оркестри и трупи в Белград, Загреб, Марибор, разказа за „Утро“ Кюркчиев. Така тези импресарски агенти, които добре познават неговия начин на работа, се обърнали към него за реализацията на „Хамлет“, като поемат съществения дял от разходите за премиерните представления. Благодарение на това имаме възможност да направим декори и костюми, без да се чудим откъде да намерим средства, а да позволим на художника Денис Иванов да осъществи своята прекрасна концепция, каза директорът на операта. Русенският Телевизионен център пък ще направи запис на премиерното представление и ще заснеме филм за цялостния репетиционен процес. 
За Русе не е без значение, че от края на тази седмица тук идва мощната група от американски артисти, които ще живеят в града близо месец, както и това, че на премиерата вече са изразили желание да дойдат именити музикални творци от София и Букурещ. А Русенска опера ще добави още едно важно събитие към своята биография, убеден е Иван Кюркчиев. Защото ние правим не само „Бъркотии в операта“, но и много сериозни неща, добави той.