144 американски туристи откриха вчера на понтон №8 круизния сезон в Русе. Гостите пристигнаха с красивия пасажер под швейцарски флаг „Ривър Адажио“, с който плават от Будапеща към живописната делта на Дунав. По традиция първите чуждестранни туристи бяха посрещнати с изпълнения на Биг Бенд Русе. 
Повечето от нас са организирали круиза си по реката още преди една година. Пътуваме семейно и с приятели и ни е интересно да научим повече за Източна Европа и по-специално за историята на България, разказаха американците.
След закуска в Русе те заминаха на еднодневна обиколка във Велико Търново и околностите. 
„Тази година, ако имаме добър сезон и нямаме проблеми с нивата на водата, очакваме около 110 кораба да слязат само на нашия понтон в Русе. Ниските нива на реката наистина са голям проблем, защото се образуват прагове, особено при Белене и това обърква корабоплаването и страда нашият бранш“, коментираха от „Дунав турс“. Другият сериозен проблем на туристическия бизнес по реката е липсата на инфраструктура, обезопасени обекти и липсата на тоалетни. 
Въпреки това круизният туризъм бележи наизменен ръст през последните 17 години. През 2000 година в Русе са спрели стотина от плаващите по реката луксозни хотели, докато миналата година броят им беше 342 с 41 290 туристи на борда, главно от Германия и САЩ.                                       У