Счупените прозорци на бившия Дом на учителя, през които вътре с вмъкваха клошари и наркомани, вече са затворени. Още в края на миналата седмица работници на общинско предприятие „Комунални дейности“ са свалили най-опасно счупеното стъкло и са го заменили с плексиглас. Взети са размери и на останалите счупени прозорци, които също ще бъдат затворени по този начин.
Сградата, която е паметник на културата, отдавна тъне в разруха. Тя бе придобита от Общината, която има намерение да създаде там младежки център с клубове в различни области на знанието и науката, изкуството, образованието и гражданското общество, както и провеждане на регионални и международни форуми. За целта Общината подготвяше проектно предложение по европейска програма, по която се отпускаха 2 млн. евро безвъзмездна финансова помощ без изискване за съфинансиране. През 2020 г. общинските съветници дадоха зелена светлина за кандидатстване за финансиране по програмата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Основният причина за печалната съдба на проектираната от арх. Спирос Валсамаки за житарската фирма на фамилията Бебис сграда е, че тя е паметник на културата. Това означава, че по нея не могат да се извършват никакви ремонтно-възстановителни работи без разрешението на Националния институт за недвижимо културно наследство. А както е известно, по неразбираеми за здравия разум причини това винаги отнема години.