"Автоваз" спира производството на автомобили в Толияти и Ижевск на 5 март и за периода 9-11 март. Официално причината е дефицитът на електронни компоненти, съобщиха от пресслужбата на компанията.

От фирмата обясниха, че в дните на престой доходите на работниците ще бъдат напълно или частично съхранени.

"Във връзка с продължаващата криза на доставки на електронни компоненти и с цел недопускането на значителното снижение на нивото на доходите на работниците, администрацията на "Автоваз" взе следните решения за работана на предприятията в Толияти и Ижевск: 5 март 2022 г. се обявява за ден в престой със запазване на работната заплата. Периодът от 9 до 11 март се обявява за престой с 2/3 от средномесечната заплата", се казва в съобщението.

Също така от "Автоваз" потвърдиха, че работниците могат да ползват втория период като редовна платена отпуска с пълен размер на заплатата.

От фирмата подчертават, че променият график се отнася до службите, отговарящи за непрекъснатостта на производството на инфраструктурата, както и тези по инженеринг, които са заети с новите проекти. Подразделенията и дъщерните фирми на "Автоваз", които се занимават с производството и дистрибуцията на резервни части, обслужването на клиенти, отстават да работят при нормален график.

"Компанията полага максимум усилия за скорошното възобновяване на производството в своите заводи в Толияти и Ижевск", отбелязват от фирмата.

По-рано президентът на "Автоваз" Николя Мор заявил, че ситуацията с електронните компоненти остава сложна.

"Автоваз" произвежда Lada и Renault на пълен произвоствен цикъл. Производството е разположено в Толияти - АО "Автоваз", ОАО "Lada Запад Толияти", а също така в Ижевск - ООО "Lada Ижевск". През 2021 г. фирмата увеличи продажбата на руския пазар 2%, до 350,7 хиляди бройки. При това Lada понижи пазарния си дял от 21,5% през 2020 г. до 20,9% през 2021 г.