Турският премиер Реджеп Ердоган се оказа днес в епицентъра на корупционен скандал, който злепоставя неговия режим след разкритието за компрометиращ запис на телефонен разговор. Последвалото му изявление, че това е фалшификация, разгневи опозицията.

В този разговор, чиято автентичност не е потвърдена от независим източник, премиерът за първи път се оказва директно и персонално замесен, след като в такава ситуация досега попаднаха десетки негови приближени. В записа направен на 17 декември, мъж, за когото се твърди, че е Ердоган, съветва друг, представян като неговият син Билял, да се избави от около 30 милиона евро и да разпредели част от тях между роднините. И това става само няколко часа след полицейска операция срещу лица, приближени на режима. Разкритието възпламени социалните мрежи и принуди правителството незабавно да опровергава, което става за първи път.

"Разпространените в Интернет записи на телефонен разговор между министър-председателя Ердоган и неговия син са напълно неверни, това е аморален монтаж. Създателите на този мръсен заговор срещу турския премиер ще бъдат привлечени под отговорност в съответствие със законите", реагира кабинетът. Според турския печат вчера Ердоган е разговарял спешно с вицепремиера Бешир Аталай, с министъра на вътрешните работи Акфан Ала и с ръководителя на разузнаването /МИТ/ и негово доверено лице Хакан Фидан.

Опозицията, която от няколко седмици обвинява режима в корупция, също се събра в полунощ и поиска незабавната оставка на министър-председателя. "Правителството трябва веднага да подаде оставка, то е загубило всякаква легитимност. Турция не може да продължава по този път", заяви пред медиите Халюк Коч, заместник-председател на Народно-републиканската партия.

Независимо дали става въпрос за съвпадение, или не, публикуването на тези записи става само няколко часа след разкритията на два проправителствени вестника, че магистрати, приближени на мюсюлманския проповедник Фейтула Гюлен, са подслушвали хиляди хора, включително Ердоган. От няколко седмици насам премиерът не спира обвиненията срещу влиятелната организация на неговия някогашен съюзник Гюлен, че е в основата на разследванията за корупция с цел дестабилизация с приближаването на общинските и президентските избори съответно през март и август. За да овладее ситуацията, Партията на справедливостта и развитието на Ердоган, която има голямо мнозинство в парламента, извърши безпрецедентни чистки в полицията и органите на правосъдието и прокара противоречиви закони, чрез които се засилва контролът върху интернет и съдебната система.

В парламента е внесен и друг оспорван проектозакон, разширяващ правомощията на МИТ, който трябва да бъде гласуван до края на седмицата. Този нов епизод от политическата криза, разтърсваща Турция, веднага предизвика реакцията на финансовите пазари. В 09.30 ч. по Гринуич курсът на турската лира спадна до 2,2125 за долар и 3,0441 лири за едно евро, а индексът на борсата в Истанбул спадна с 2,75%.