Кирил Петков и Бойко Рашков дадоха брифинг сред срещата си със синдикатите на МВР.

Представителят на синдикатите Валентин Попов и вътрешният министър уточниха, че изказването на говорителя на кабинета Лена Бориславова по-рано днес за ескалации на протеста на синдикатите на МВР се е отнасяло за планирания протест на "Възраждане" другата сряда.

"Предпочитам да дам възможност на пресцентъра на МС да обясни това нещо евентуално утре. Категорично мога да ви кажа, че бяхме уверени, че не става дума за протеста, организиран от служителите на МВР", заяви Попов.

"За сряда става въпрос, не за събота. Нямаме никакви опасения, че протестът, който колегите са организирали - синдикатът на МВР - ще застраши обществения ред", добави Рашков.

След срещата със синдикатите премиерът заяви, че диалогът е бил конструктивен и ще има още срещи между синдикатите и управляващите - следващата е насрочена за понеделник. Заедно синдикатите и министерството ще работят ръка за ръка за да направят необходимите реформи.

"Оттук нататък отговорността е споделена, за да имаме едно работещо министерство с хората, които дават всичко отсебе си да бъдат правилно оценени и от друга страна да сме сигурни, че структури и части от МВР, които не са работещи, ще бъдат реформирани", категоричен е Кирил Петков.

Бойко Рашков заяви, че и синдикатите и на ръководството на МВР проявяват разбиране към проблемите, които трябва да бъдат решени с най-голяма полза за служителите.

"Няма никакво съмнение, че възнагражденията, които в момента се получават, са изостанали, включително и от заплатите на някои други сходни ведомства, каквото например е Министерството на правосъдието в неговата голяма структура - дирекция "Изпълнение на наказанията", добави той.