Автомобилният гигант Volkswagen не очаква глобалният недостиг на полупроводници да приключи тази година. През втората половина на 2022 г. ще има известно подобрение, но то няма да окаже голям ефект, пише Reuters, позовавайки се на прогноза на Мурат Аксел, член на борда на Volkswagen, която той прави в интервю за специализираното издание Automobilwoche.

Нестабилната ситуация ще ни засегне още в средата на годината“, казва Аксел.

Производителите на автомобили по света са засегнати от недостиг на полупроводници, причинен от прекъсвания в глобалната верига на доставки. Кризата започне след началото на пандемията, но търсенето на чипове се увеличи значително, защото много хора останаха по домовете си, а покупките на техника нараснаха.

Според Аксел има структурни проблеми, а търсенето ще продължи да нараства в автомобилната индустрия. Автомобилните производители търсят начин да оптимизират доставките, като работят в тясно сътрудничество с доставчиците, за да си гарантират по-добра наличност.

Заради кризата с чиповете автомобилната индустрия е произвела 8 млн. коли по-малко през 2021 г. от очакваното. Това е довело до пропуснати приходи от 210 млрд. долара. Много компании, които зависят от полупроводниците, обявиха планове за изграждане на собствени фабрики, но ще мине голям период от време, докато заработят и подпомогнат веригата на доставки.