„Алегра 2022. Добре дошли в София. Нашият нов дом“. С тези три фрази на английски в профила на Фестивал и Академия „Алегра“ лаконично беше съобщено, че роденото в Русе международно събитие напуска града след седем успешни годишни издания. Напуска го по решение на създателя си, естествено - русенеца Петър Найденов, соло контрабасист на Симфоничния оркестър на Люцерн, Швейцария. На сайта на „Алегра“ организаторите споделят: „След седем чудесно успешни години в Русе, България, ние сме развълнувани да обявим, че нашият растеж и разширяване наложиха да се преместим през 2022 г. в София - красивата столица на България и дом на най-добрите концертни зали в страната ни“.
7 годишни издания, 676 участници от 33 страни - това са концентрираните цифрови измерения на международното събитие
което всяко лято обогатява културния афиш на Русе. Досега поне.
„Петър Найденов изпрати писмо до Община Русе преди известно време, в което настоява да увеличим бюджета на фестивала на 20 000 лева. Отговорихме, че в момента можем да осигурим досегашната годишна подкрепа от 12 000 лева. през Програмата за подкрепа на художествени проекти“, обясни за „Утро“ заместник-кметът по култура Енчо Енчев. „Алегра“ е много важно международно фестивално събитие за културния календар на Русе, наистина го ценим, но в сегашната ситуация Общината просто не може да си позволи по-голяма подкрепа. Все пак ние трябва да се грижим и за останалите фестивали и културни организации, а бюджетът, особено в пандемичните условия, е много строг“, допълни Енчев.
Според него е вероятно предложението все пак да бъде обсъдено при предстоящите дискусии по годишния бюджет на Русе. Енчев обаче е скептичен за възможността да бъде прието.
Община Русе е един от основните партньори на „Алегра“ от самото създаване на фестивала през 2014 година
и осигурява значителна част от финансирането му, първоначално заедно с общинската фондация „Русе - град на свободния дух“.
От 2017 година „Алегра“ разчита на 12 000 лева годишно от Програмата за подкрепа на културни проекти в раздела международни фестивали. Макар и с уговорката, че става дума за проектен принцип на финансиране. Нещо повече - тогава тъкмо за да отговори на нуждите на културни оператори като „Алегра“, Община Русе промени основно правилника за разпределяне на средствата и създаде отделна категория за подкрепа. Вероятно не е без значение и фактът, че всяка година Фестивалът и Академия „Алегра“ използва безвъзмездно комплекса на Доходното здание за събитието. Разбира се, такова мащабно международно начинание, което привлича, макар и срещу такси, участници от целия свят, разчита и на множество други подкрепители като Фондация „Америка за България“, Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ например.
Националното училище по изкуствата в Русе също е от традиционните партньори на „Алегра“ от самото създаване на музикалната академия и фестивал.
„Алегра“ е хубава ниша в лятното пространство на града. Би било добре да продължи поне с част от събитията в Русе“
каза за „Утро“ директорката на Училището по изкуствата Мария Дуканова.
„Алегра“ започна своето съществуване в Русе през 2014 година като лятна музикална академия с 3 майсторски класа за млади музиканти. В първото издание се включват участници от 18 държави, сред които България, Великобритания, Германия, Корея, Унгария, Швейцария, Норвегия, Бразилия... В първия концерт участва световният цигулар Светлин Русев, тогава концерт майстор на Симфоничния оркестър на Френското радио. 
Още на следващата година - през 2015-а, участниците вече надхвърлят 50, идват от 19 страни от целия свят. Майсторски класове водят проф. Йоханес Шлефли по оркестрово дирижиране, дуото Аглика Генова и Любен Димитров - по клавирни дуа и пиано соло.
„Не може да не ме радва и това, че „Алегра“ носи своя принос за музикалния концертен календар на Русе, че „Алегра“ популяризира Русе и региона в международен мащаб и че „Алегра“ може да се разглежда вече като един утвърдил се проект в сферата на културния туризъм“, казва Петър Найденов в интервю за „Утро“ през 2016-а година.
 „Вълнуващо е, когато се ражда един нов оркестър, а за мен вълнението е двойно, тъй като се чувствам като акушер“, признава диригентът Дружелюб Янакиев, когато през 2018-а дирижира за пръв път Фестивалния оркестър на „Алегра“. В него се включват 15 млади музиканти от Китай, Русия, Румъния, Молдова, България и други страни.
Пандемичната 2020-а отлага и лятната музикална академия в Русе, но тя се завръща миналото лято в горещия юли
отново с 60 цигулари, виолисти и челисти - бъдещи звезди. През 2021-а русенската публика се наслаждава и на концерти на финалистите от първото издание на международния конкурс за инструменталисти, обявен от академията. В прецизното звездно жури освен някои от преподавателите в майсторските класове като Светлин Русев, Албена Данаилова, Себастиан Хаман и Ласло Феньо влизат също главният диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио Марк Кадин и лютиерът Владо Тилев. Фестивалът-академия присъжда парични награди, но и поощрения, които са изключително ценни за изгряващите музикални звезди: като соло концерт със Симфоничния оркестър на Българското национално радио например.
„Алегра“ предлага брилянтна възможност за взаимодействие между публика, студенти и преподаватели и изпълнители от световна класа, казват създателите на събитието. Академията предлага на младите музиканти възможността
да се вдъхновят от работата с изтъкнати преподаватели и колеги музиканти, да усъвършенстват уменията си
във всеки аспект на занаята си и да представят своите постижения пред културно ангажирана публика. В същото време Фестивалът представя на публиката не само богатите резултати от работата на майсторските класове под формата на публични концерти, но и множество спиращи дъха изпълнения с участието на световноизвестни професионалисти в музикалната сфера, казват организаторите на събитието, родено в Русе.
„Аз участвах в последното турне на Русенска филхармония в прочутата Академия Киджана в Сиена. Това, което преживях там с оркестъра, майсторските класове, атмосферата, докосването до личности, за които си чел и слушал, ме впечатли неимоверно и винаги съм искал по някакъв начин да пресъздам това преживяване. Това е и едно от основанията, които лежат в замисъла на фестивал и академия „Алегра“, казва създателят на събитието Петър Найденов за „Утро“ по повод миналогодишния старт на събитието.
„За нас връзката с родния ни град е силно емоционална и
ако културната общественост го поиска от общината, ние няма да пожалим енергия
за да продължим да търсим начините как да развиваме постигнатото с години“, написа Петър Найденов вчера в отговор до „Утро“, потърсен за коментар.
Дали културната общественост ще го поиска от общината - тепърва ще стане ясно. Засега „Алегра“ напуска Русе и обявява София за свой нов дом. Като  пораснало дете, което се еманципира от родителите си. Или като съвременен културен оператор, който търси по-динамична и богата среда за развитие, подкрепа и печалба.