Нулева ще бъде годината и за превърналия се в традиция летен фестивал-академия „Алегра“. Русенци вече свикнаха да очакват след „Мартенски музикални дни“ и своя летен празник на класическата музика и стилния експеримент, който им поднася академията. Както за мнозина е добре известно, тя бе създадена от русенеца Петър Найденов, който е завършил Музикалното училище и от години е соло контрабасист на Симфоничния оркестър на Люцерн. Найденов, който е основен организатор и вдъхновител на голямото музикално събитие, се обади на „Утро“, за да съобщи, че за жалост, това лято „Алегра“ няма да се проведе.
„Ние още през февруари сме купили 15-те билета за професорите, които трябваше да водят майсторските класове за академията. Организацията беше направена, програмата на фестивала беше готова, в това число и с концертите, които миналата година предизвикаха такъв фурор в Русе. За съжаление, стагнацията, последвала пандемията от коронавируса, очевидно се отразява на всичко. От Общината ни съобщиха, че няма да имат възможност да ни спонсорират, както правят обичайно. Ако това спонсорство беше осъществено, може би щяхме да проведем академията-фестивал“, каза Найденов. 
Както е известно, спонсорството за „Алегра“ възлиза на около 15 000 лева. 
Така разходите, направени лично от Найденов за закупените билети /които са поименни и няма как да се презаверят и използват в друго време - дори само защото не се знае дали ангажиментите на професорите ще им позволят догодина да поемат майсторските класове/, си остават за негова сметка. 
По-печалното е, че Русе ще бъде лишен от още един вълнуващ музикален празник, който би могъл поне донякъде да компенсира отпадането от културния афиш за 2020 година на 60-ото празнично издание на „Мартенски музикални дни“. 

Краен срок
В петък изтича срокът за връщане на билетите, закупени за концертите от международния фестивал „Мартенски музикални дни“. 
От общината напомнят на русенци, че остават още няколко дни, за да си получат обратно парите от билетите. Това става на касата на операта всеки ден до петък от 10 до 13 и от 15 до 18 часа. Билетът задължително трябва да има и касова бележка.