„Аз участвах в последното турне на Русенска филхармония в прочутата Академия Киджана в Сиена. Това, което преживях там с оркестъра, майсторските класове, атмосферата, докосването до личности, за които си чел и слушал, ме впечатли неимоверно и винаги съм искал по някакъв начин да пресъздам това преживяване. Това е и едно от основанията, които лежат в замисъла на фестивал и академия „Алегра“, седмото издание на която започва в Русе“. 
Това каза вчера създателят на летния музикален форум в Русе Петър Найденов, соло контрабасист на Симфоничния оркестър на Люцерн. Заедно с пианистката Ина Селвелиева и юристката Мария Абрашева, административен директор на фестивала, той представи програмата на „Алегра 2021“, която включва седем майсторски класа, дузина концерти и финалния тур на първия конкурс за млади музиканти в рамките на фестивала-академия. Към паричните награди на призьорите в този конкурс се добавят и артистични поощрения като соло в концерт със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, инструмент, изработен от лютиера Владо  Тилев, награда на името на професор Себастиан Хаман, учредена от самия професор, който е преподавател по цигулка във Висшето музикално училище в германския град Фрайбург. В журито на конкурса са именити музиканти, сред тях са двамата първи концертмайстори на Виенската филхармония проф.Албена Данаилова и проф.Райнер Хонек, главният диригент на оркестъра на БНР Марк Кадин, както и роденият в Русе виртуоз Светлин Русев. Той ще журира финалния етап от Сеул, където са го отвели артистичните ангажименти, обясниха от екипа на „Алегра“. 
Концертите започват днес - в 19 ч Ласло Феньо, виолончело, и Надежда Цанова, пиано, ще поднесат програма с творби на Лудвиг ван Бетовен, Игор Стравински и Астор Пиацола. Всички концерти са в Доходното здание и всички са с вход свободен.