След принудителната миналогодишна пауза, която заради Ковид-19 преживя и фестивалът и академия „Алегра“, тази година предстои юли отново да се превърне в летен музикален празник благодарение на фестивала, организиран от русенеца Петър Найденов и неговия екип. 
Събитието ще направи съпричастни русенските ценители на девет концерта и осем майсторски класа. Меломаните, които вече са наясно с високата летва, която „Алегра“ си поставя, ще оценят поредното високо ниво дори само по имената на музикантите, които ще водят майсторските класове. Сред тях са проф.Албена Данаилова от Виенската филхармония (цигулка), нейният колега също цигулар и също от Виенската филхармония Райнер Хонек, виолистът проф.Вилфрид Щреле от Университета по изкуствата в Берлин, челистите проф.Ласло Феньо от Музикалния университет в Карлсруе и проф.Петер Шомодари, чело от Виенската филхармония, виолистът Диянг Мей от Мюнхенската филхармония, проф.Себастиан Хаман от Музикалния университет в Щрайбург. В това съзвездие е и русенецът Светлин Русев, който ще води клас на млади цигулари от 13 до 19 юли. 
По-голямата част от тези музиканти публиката ще има удоволствието да чуе и в концертите, първият от които е на 15 юли с програма с творби на Бетовен, Стравински и Пиацола. 
Три от концертите в програмата на „Алегра“ са за финалистите на първото издание на международния конкурс за инструменталисти, обявен от академията. В Русе ще се проведе третият тур на конкурса, в който се състезават шестима от всички допуснати до първия тур над 60 цигулари, виолисти и челисти. Трудната, но прецизна селекция е направена от 9-членно жури, в което освен някои от преподавателите в майсторските класове като Светлин Русев, Албена Данаилова, Себастиан Хаман и Ласло Феньо влизат също главният диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио Марк Кадин и лютиерът Владо Тилев. Нагърбвайки се с организацията на този конкурс, който още с първото си издание привлече вниманието на десетки млади музиканти от цял свят, „Алегра“ добавя още една компонента, която запълва със съдържание нейното определение като академия-фестивал.