Четири научни звена са разгледали детайлно инвестиционния проект на фирма „ДД Логистика“ на Красимир Даков за изграждане на завод за производство на медицински ръкавици от латекс, без да открият някакви съществени рискове за околната среда. Това става ясно от публикуваните от РИОСВ-Русе материали, до които е осигурен обществен достъп във връзка с провеждащата се процедура за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.
Рестартирането на процедурата се наложи, след като служебният министър отмени решението на Анатоли Станев за изготвяне на доклад по ОВОС. След което бившият директор на РИОСВ-Русе поиска от пет научни института да се произнесат с мнение за бъдещото производство. Получени са становища от Катедра „Химия“ на Природо-математическия факултет към Югозападен университет „Неофит Рилски“, от професор по „Технология на каучука и гумата“ от катедра „Полимерно инженерство“ на Химикотехнологичния и металургичен университет, от Факултета по химия и фармация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и от проф. Нели Косева, ръководител на Научно направление „Полимери за алтернативна енергия и защита на околната среда при Институт по полимери на БАН. И мнението на всички тях е, че няма основания предприятието да се класифицира като рисково за околната среда, направените от фирмата оценки за въздействието са адекватни и при производството не се отделят опасни летливи вещества и токсични отпадни води. Някои дори класифицират инвестиционното предложение като щадящо околната среда и човешкото здраве.
Становище е отказано единствено от Химико-технологичен и металургичен университет София, откъдето се оправдават със заетостта на експертите си и липсата на време за изготвяне на компетентно мнение.
ОТ РИОСВ-Русе са поискали от дружеството допълнителна информация за 12-те предвидени горивни камери и свързаните с тях изпускащи устройства, която е предоставена на 14 януари. Така всички документи, необходими за изготвяне на решението, вече са налице.
Инвестиционното предложение на дружеството „ДД Логистика“ предвижда изграждане на инсталация за производство на няколко вида латексови продукти. В нея ще работят 95 души на три смени, а от 12-те производствени линии ще излизат между 340 000 и 480 000 изделия на ден. РИОСВ-Русе ще преценява за трети път дали за бъдещия завод трябва да се изготви Оценка за въздействието върху околната среда /ОВОС/. През юли миналата година екоинспекцията излезе със становище, че за инвестиционното предложение не е необходима ОВОС. По-късно обаче то бе отменено, тъй като бе подписано не от директора на РИОСВ Анатоли Станев, а от заместващата го по него време Анелия Николова, директор на дирекция „Превантивна дейност“, която не е имала такива правомощия. Второто решение за изготвяне на доклад по ОВОС на Анатоли Станев през октомври също е отменено, този път от МОСВ. И сега идва ред на третото, което явно ще бъде взето много по-лесно, предвид получените вече становища от множество експерти.