Досега в изложенията си използвах точно разпоредбите на КСО, които повеляват преизчислението на пенсиите към 25.12.2021 година да стане чрез връщане към датата на отпускане на пенсията, изчисляването й с новия процент 1,35, и добавяне на промените на пенсията през годините до 2021 г.

Сега ще изчисля пенсията по друг начин.

Нека пенсията на пенсионера Х с ТРЕТА категория труд (отнася се за всички пенсии, и за отпуснатите до 31.12.2018 г., и след 01.01.2019 г.) към 24.12.2021 година да е с размер «П».

Към тази дата всички пенсии са с компонент 1,2 процента тежест на осигурителния стаж, и ВСИЧКИ пенсии са осъвременявани, преизчислявани и индексирани съобразно нормативната уредба, действаща от датата на отпускането и до 24 декември 2021 г. включително.

ВСИЧКИ пенсии към 24.12.2021 година са правилно и законосъобразно изчислени. В противен случай, ако има допусната грешка в размера на нечия пенсия, този пенсионер трябва да връща пари в бюджета.

Досега от НОИ няма регресни искове към нито един пенсионер на това основание.

Сега ще разгледам подробно изчислението на пенсията.към 24.12.2021 година.

Към 24.12.2021 година размерът на пенсията е изчислен по тази формула:

П = 1,2 х С х ИК х Д,

Където «С» е осигурителния стаж, «ИК» е индивидуалния коефициент, а «Д» е осигурителния доход.

Съгласно промените на КСО от 2021 година, доходът не се променя, стажът и индивидуалният коефициент са константни величини.

Тогава към 25.12.2021 година размерът на новата пенсия (НП) е изчислен по формулата:

НП = 1,35 х С х ИК х Д

Сега нека разделим двете равенства. Еднаквите числа (С, ИК и Д) се съкращават:

П / НП = 1,2 / 1,35. Оттук следва, че НП = П х 1,35 / 1,2

Или новата пенсия (независимо от датата на отпускането й), за пенсионерите с трета категория труд следва да бъде повишена за ВСИЧКИ, без изключение, с 12,5 процента!

Както доказах обаче в предишното ми изложение (заради грешката на НОИ и интервюираните пенсионери по телевизиите го потвърдиха), пенсионерите преди 2019 година са получили по-малко увеличение, около 9,3 процента!

Експертите на НОИ нямат логично научно обяснение на този факт!

Сега ще поставя въпроса за пенсиите и дали има грешка в тях по един нестандартен, различен ракурс! Сатирико-трагичен!

Тази публикация е продължение на предишната ми публикация на промените в КСО, коментирани юридически и математически там!

И така, започвам изложението си с малко лирическо отклонение.

През целия си съзнателен живот съм обичал математиката, и съм сигурен, че тя също ме обича и няма да ме изостави!

Помагал съм на закъсали по математика мои съученици и състуденти.

В Минно-геоложкия институт, сега университет, помагах и по други свързани с математиката предмети.

Един от тях беше «Дескриптивна геометрия» ("Описателна геометрия"). По този предмет чертаехме така наречените сечения/общи множества на права и равнина с други равнини и обемни повърхнини в котирана и монжова проекции.

Някои от моите състуденти нямаха добра пространствена представа и често съм им показвал нагледно какви сечения се получават.

Така при сечение на равнина с кръгов цилиндър разрязвах с нож пита кашкавал, за да видят двата вида сечение - правоъгълник или кръг. След като схванеха този материал, разбира се, изяждахме за мезе на виното нарязания кашкавал!

Е, сега заради експертите от НОИ ще разрежа една такава пита, от тях чакам виното (всъщност, хич не ми е до смях)!

Нека приемем, че пенсията на пенсионера е една определена кошница с плодове, дадена му на датата на пенсиониране/отпускане на пенсията. И получавана всеки месец.

Нека при индексиране на тази пенсия процентно в сравнение с предходната година пенсионерът да получава допълнително в тази кошница по една прекрасна и вкусна ябълка, а когато получава увеличение с процента на тежест на осигурителния доход, в кошницата да получава по една сочна круша.

Да разгледаме един пенсионер от 2015 година.

До 24.12.2021 година какво се е случило?

Пенсионерът е получил определената кошница с плодове през 2015 година. Съответно е получавал допълнително към нея през годините това:

- през 2016 г.- червена ябълка;

- през 2017 г.- кафява круша;

- през 2018 г.- кафява круша;

- през 2019 г.- кафява круша + зелена ябълка;

- през 2020 г.- червена ябълка;

- през 2021 г. червена ябълка.

През 2021 година Народното събрание променя КСО по следния начин:

«Добавете ябълки в кошницата на пенсионера, като се върнете на датата на отпускане на пенсията и вземете предвид всички години, когато този пенсионер е получавал по една (каквато и да било) ЯБЪЛКА.»

Пенсионният отдел на НОИ е прочел тази промяна така:

«Добавете ябълки в кошницата на пенсионера, като се върнете на датата на отпускане на пенсията и вземете предвид всички години, когато този пенсионер е получавал по една червена ЯБЪЛКА, като прескочите годините, когато са му давани круши.»

И, разбира се, при този прочит на промените на КСО от 2021 година, 2019 година, когато на пенсионера са дадени два плода- кафява круша и зелена ябълка, ще липсва при НОИ!

Уважаеми народни представители, искаме си зелената ябълка, помогнете ни да си я получим, пък едва тогава преценявайте размера на добавките!

 

Иван Стойчев

 

Б.р. Авторът е пенсионер, има две висши образования с образователно-квалификационна степен "Магистър"- минен инженер и юрист.

През 2012 година завършва курс по английски език и издържа успешно изпитите на Кеймбридж, FCE.

Редакцията публикува мнението му като част от свободата на словото, без да се обвързва с позиция.