Процесът за смъртта на Алекс Ангелов от Бяла, който на 15 юли 2017 година почина в болница „Канев“, след като няколко дни по-рано изпадна в кома при спречкване с група роми в центъра на градчето, приключи с окончателна присъда - 4 години и 6 месеца затвор за обвиняемия Валентин Маринов. Делото се гледа първо в Окръжния съд, след това по три пъти в Апелативния съд във Велико Търново и във Върховния касационен съд. В Русе присъдата на Маринов беше 20 години затвор и 200 000 лева обезщетение на близките на Алекс. На всички други инстанции обаче наказанието падна на около 4 години и това неизменно предизвикваше протести на близките на загиналото момче.
Трагедията настъпва на 8 юли призори, когато на излизане от дискотека в центъра на Бяла 18-годишният непушач Алекс се спречква с млад ром, който му иска цигара. За да защити своя човек, се намесва 33-годишният тогава Маринов, който удря момчето. То залита назад, пада и получава фатална черепно-мозъчна травма.
Поисканите от защитата на Маринов експертизи обаче показват, че не ударът, а падането е погубило момчето и убийството няма как да се квалифицира като умишлено.
„Пострадалият е паднал на земята след нанесен удар от подсъдимия Маринов в областта на лицето, съвместно със загуба на равновесие от негова страна, поради алкохолното опиване, в което се намирал, и отдръпването му назад с цел предпазване от същия удар“, се казва в мотивите на висшите магистрати.
Според съдебния състав на ВКС, изводът на Апелативния съд, че ударът, нанесен от подсъдимия, е бил с неголяма сила, е напълно правилен. За това свидетелстват липсата на видими следи по лицето на Алекс - отоци, кръвонасядания, синини или каквито и да било други видими външни увреждания, които се получават при нанасяне на силен удар в областта на лицето.
„От повторния разпит на вещото лице, прегледало пострадалия преди настъпването на смъртта, е изяснено с категоричност, че в областта на лицето не са били налични следи от увреждания под формата на рани, охлузвания, кръвонасядания, отоци и др., които да обективират нанесен силен удар в тази област, както и че по принцип човешкото лице няма такива зони, които да забавят появата на видими увреждания от удар със значителна или средна сила. Аналогични изводи се съдържат и в комплексната медицинска експертиза. При тези медицински данни относно последиците от нанасяне на удар с ръка в областта на лицето, съгласно които липсата на външни увреждания е възможна само при нанасяне на удар с неголяма сила, правилно въззивният съд е заключил, че ударът, който подсъдимият Маринов е нанесъл в лицето на пострадалия, е бил слаб и с неголяма сила“, пишат в мотивите си върховните съдии.
Валентин Маринов на практика вече е изтърпял наказанието си и няма да влиза в затвора.
За близките на починалото момче ще остане мъката и изгарящата рана в душите и сърцата им.