Цените на горивата вероятно ще продължат да се движат нагоре през януари заради „притеснително“ устойчивото покачване на международните цени на петрола. Понижаване може да се наблюдава единствено при пропан-бутанът – с около 4-5 стотинки. Това прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в ефира на БНР.

За съжаление, прогнозата не може да бъде особено розова. Очакванията ни, че януари и февруари са слаби откъм потребление, не се сбъдват“, коментира той.

Според Терзиев причина за поскъпването на суровините е и нестабилността в производството, предлагането и търсенето.

То е много динамично, на моменти търсенето е огромно, след това спада и всичко се върти около липсващите крайни прогнози за пандемията или началото на новата буква при COVID вариантите“, коментира Терзиев.

Успоредно с поевтиняването с пропан-бутана Терзиев очаква метанът за автомобили и компресираният природен газ да продължи да се покачва.

Заради поскъпването на газа от 1 януари масово цените ще минат 3 лева. Когато единият алтернативен продукт поевтинее, в същото време другият ще стане почти нетърпимо скъп“, коментира Терзиев и прогнозира отлив от търсенето на метана.

Според него при бензина и дизела също „няма да има добра новина“ - ако по някаква причина няма увеличение, то цените ще се задържат.

Справка на economic.bg в специализираната платформа Fuelo показва, че за последната година средно в страната бензинът и дизелът за поскъпнали с малко над 30%, пропан-бутанът - с близо 60%, а метанът - със 120%.

Терзиев обяви и, че след среща с премиера Кирил Петков е взето решение да се направят няколко теста за реда и начина за освобождаване на горива от резервите. Това се прави само в извънредна ситуации, а по думите на Терзиев държавата не е изпадала в такава „от 10-12 години“ и не всички субекти имат яснота как протича.

Коментирахме с новото ръководство на агенция „Държавен резерв“ няколко теста за реда и начина на освобождаване на горива в такива ситуации, защото от 10 – 12 години не сме изпадали в нужда“, коментира Терзиев.