Пистолетът за боядисване е най-удобният инструмент, който същевременно има силата да боядиса огромно разнообразие от повърхности. Може лесно да се използва както у дома, така и в професионалната работа. В сравнение с четките и ролките, пистолет за боядисване ви позволява да нанасяте боя равномерно и в същото време много бързо.

На пазара се предлагат огромен брой различни видове пистолет за боядисване, цените на които варират. Как да разберем при цялото това разнообразие? Именно за това ще се поговорим сега.
Нека видим всички важни технически характеристики на пистолетите за боядисване.
Основни характеристики, на които да обърнете внимание при избора на пистолет за боядисване

Тип

Пистолетите за боядисване са разделени на електрически и пневматични.

Електрическите модели са най-популярни - те не изискват никакво допълнително оборудване и са мощни - напълно достатъчно за повечето цели. Освен това, електрическите пистолети за боядисване са много компактни и скоростта им е висока. Изпомпват въздух с вградена помпа.

Пневматичните пистолети за пръскане са много по-прости, но изискват източник на сгъстен въздух (обикновено само резервоар с помпа, която идва с комплекта). Те са евтини, но по-подходящи за тези, които боядисват професионално.

Консумация на енергия

Най-общо казано, колкото повече мощност има инструментът, толкова по-добре и по-бързо ще свършите работата си. Естествено, на практика е малко вероятно да забележите разлика от 10-20 W между двата модела, взети за пример, защото производителите балансират характеристиките, така че е по-добре да не обръщате внимание на мощността при избора на пистолет за пръскане. Показателят за ефективност е много по-важен.

Производителност

Този параметър директно показва колко боя, лак или друг материал за боя и лак можете да нанесете върху обекта, който ще бъде боядисан за една минута. Колкото по-висока е производителността на пистолета за пръскане, толкова по-бързо можете да свършите работата, но умението на майстора също е важно.

Диаметър на дюзата

Диаметърът на дюзата на конкретен модел показва кои видове бои и лакове могат да се използват с него. Колкото по-правилен е диаметърът за желания лаков материал, толкова по-оптимално ще бъде напръскан върху боядисаната повърхност.

Например, за основни емайли най-добрият диаметър на дюзата е 1,3-1,4 мм, а за течни шпакловки вече е 2-3 мм. Всичко зависи от това какво точно ще правите. Обикновено производителите на бои и лакове посочват оптималния диаметър на опаковката.

Често в комплекта се доставят дюзи с различни диаметри – или пък те могат да бъдат закупени отделно.

Контейнер

Обикновено всеки един пистолет за боядисване е оборудвани с контейнери за лакови материали, които се монтират върху тялото на инструмента отдолу или отгоре. 
Най-добрият вариант е контейнер, изработен от прозрачен или полупрозрачен материал. Ако е разположен отгоре, тогава ще бъде възможно да боядисате пода или тавана без никакви проблеми - боята ще работи нормално. Контейнерите, разположени на дъното, обикновено позволяват удобно боядисване само на вертикални повърхности, но обемът им е много по-голям.

Колкото по-голям е обемът на контейнера, толкова по-рядко ще е необходимо да го пълните отново, прекъсвайки работата. Ако трябва да боядисвате дълго и много повърхности, тогава изберете модел с по-голям контейнер.

Въздушен маркуч

Ако пистолетът за боядисване има външна електрическа помпа или изисква източник на сгъстен въздух, обърнете внимание на дължината на въздушния маркуч. Обикновено се изчислява от производителя с малък марж, но в зависимост от условията на работа (например в тесни условия), може да потърсите модел с дълъг маркуч.

Максимален вискозитет

Вискозитетът на боите и лаковете се измерва в DIN (време в секунди, през което определен обем ще се излее от фуния със стандартен диаметър на дюзата) - колкото по-голям е той, толкова по-дебел е слоят боя.

Тук всичко зависи и от това с какви лакови материали ще работите. Техният вискозитет е посочен на опаковката.

Регулиране на въздуха

Да, изборът на правилния индикатор за налягането на въздуха не е лесна задача и тук всичко зависи и от конкретния инструмент и боя. Както при формата на дюзата, най-добре е да направите няколко пробни пръски, като постепенно променяте налягането.