Toyota Motor Corp. обяви, че ще спре производство в пет свои фабрики в Япония през януари поради проблеми с веригите на доставка, недостига на чипове и пандемията от COVID-19, съобщава Reuters. Преустановяването на дейността в заводите на най-големия производител на автомобили по пазарен дял ще засегне изграждането на около 20 хил. превозни средства. То обаче няма да повлияе на годишния таргет за 9 млн. бройки. 

Не е посочено за какъв период ще бъдат затворени японските фабрики.

Миналата седмица Toyota заяви, че през януари предвижда още по-голямо намаляване на производството на превозни средства в Северна Америка – до 50 000 единици. Причината са проблеми с веригата за доставки.

Преди това автомобилната компания беше принудена да ограничи производството в някои свои японски фабрики заради недостига на компоненти, доставяни от Югоизточна Азия.

Toyota вече има мащабен план на стойност десетки милиарди долара, с който да електрифицира продуктовото портфолио, впускайки се в надпреварата с останалите производители за „бъдеще без горива“. В същото време обаче компанията не изключва от гамата си и двигателя с вътрешно горене, но вече няма да бъде основен приоритет. Главният изпълнителен директор Акио Тойода заяви, че Toyota има за цел да продаде 3.5 млн. напълно електрически коли до 2030 г., което е значително повече от първоначалните планове на за 2 млн. електромобила.