Този от семейството, който е избран за обект за игра, е любимец на животното

Кучетата изразяват емоционално и ясно своята лоялност и любов към стопанина. За разлика от тях котките имат по-малко очевидни начини да показват чувства. Противно на общоприетото схващане, че котките са изключително привързани към къщата и живеят с хората само за собствена полза, и тези животни изпитват нужда от любов и внимание. Котките са умни, благородни същества и ако се отнасяте правилно с тях, ако създадете най-удобните условия, заобиколите ги с обич и топлина, те определено ще ви отвърнат със същото.

Привързаната котешка душа е способна на силно приятелство със стопанина и членовете на семейството му. Но как да разберете, че котката обича своя човек?

Може да определите котешката любов и симпатия по поведението и навиците на вашия домашен любимец. От първите дни на появата на коте в къщата е много важно да се установи контакт с животното, да се създаде най-благоприятната и удобна среда. Веднъж попаднала на необичайно, непознато място, котката ще бъде дезориентирана и ще се опита да се адаптира към новите условия чрез слуха и обонянието си.

През периода на адаптация животното може да бъде опитомено с изключително приятелско отношение и грижа.

Котката трябва да се чувства в пълна безопасност

Тези животни са прями и откровени, не търпят неуважително, грубо отношение. За да получите тяхната симпатия, трябва да спечелите доверието им. Котката помни чувството за сигурност през целия си живот и възприема стопанина си като приятел. Само в този случай можете да разчитате на любовта и нежността на котешката душа.

За да разберете дали котката ви обича, трябва да я наблюдавате внимателно, да изучавате езика на тялото ѝ. Той служи за изразяване на цяла гама от котешки емоции. Обърнете внимание какви звуци издава котката, как се държи в дадена ситуация. Чрез мяукане тя може да привлече вниманието, да демонстрира безпокойство, нужда от обич.

Зрителен контакт

Една от проявите на котешка любов и нежност към собственика е зрителният контакт. Котките не обичат дългите погледи и ги възприемат като заплаха. Следователно продължителният визуален контакт е възможен само ако животното напълно ви се доверява. Ако втораченият ѝ поглед е допълнен от бавно мигане, може да сте сигурни, че сте спечелили доверието на котката и сте получили един вид “котешка целувка” от вашия домашен любимец.

Скъпоценни подаръци от котката

По природа котките са родени ловци. С удоволствие преследват играчки, лазерни лъчи, птици и дребни гризачи. Като донесе у дома поредния трофей, котката споделя плячката си със собственика, изразявайки благодарност за вниманието и грижата. Ако животното е донесло “подарък”, не забравяйте да го похвалите за щедростта му. В противен случай котката може да се обиди.

Котките показват любовта си също по време на игра. Хапането, драскането и заплашителното мяукане изобщо не означават агресия от страна на домашния ви любимец. Напротив, този от членовете на семейството, когото животното е избрало за обект за игра, със сигурност е негов любимец.

Мъркане

За да разберете дали котките обичат собственика си, слушайте звуците, които издават. С мъркане, при което присъства целият диапазон на силата на звука, котките изразяват не само настроението, но и цялата гама от чувства и емоции, които изпитват към собственика. Ако вашият домашен любимец мърка във ваше присъствие или седи в ръцете ви - това е сигурен знак за котешка любов и дружелюбие.

Котешка нежност

Ако котка трие муцуната си в краката, ръцете или лицето ви, това не означава, че животното само “маркира” собственика си. На главите на котките има секреторни жлези, които отделят специални вещества, които им позволяват да оставят миризмата си върху добре проучени предмети и хора, които не представляват опасност. Наличието на такива идентификационни знаци позволява на животното да се чувства уверено в околното пространство. Проявата на такива признаци на котешко внимание е още едно доказателство за любов, благодарност и доверие към човека.

Ако котка облизва части от тялото ви, трие мустаците си в ръцете и лицето ви, това е най-висшата проява на котешка любов и преданост.

Галенето на човек с лапа

е знак за обич и нежност

Ако пухкав домашен любимец се търкаля от една страна на друга в краката ви, откривайки корема си за мачкане, това показва, че животното иска да привлече вниманието и напълно ви се доверява. Ако котката не вярва на човека, тя никога няма да му позволи да докосне опашката ѝ. Тя е вид барометър на настроението. И ако котката ви следва, вдигайки игриво опашка, това означава, че ви кани на диалог, настоявайки за внимание.

Сигурен признак за котешка привързаност е “мачкането” - пристъпването от крак на крак с показване на нокти. Този навик се установява още в детството, когато бебетата стимулират притока на мляко. По този начин възрастните животни показват, че се чувстват напълно сигурни точно както някога със собствената си майка.

Търсене на човешка компания

Котката като всяко друго животно трябва да има лично пространство и територия, където може да се оттегли, за да спи или да си почине. Но комфортът не е единственият мотив, който движи домашните любимци. Понякога животно, нуждаещо се от внимание, е готово да седне и дори да лежи в неудобна поза само за да бъде близо до любимия си човек. Ако котка избере място за почивка до вас или опита да се качи отгоре ви, няма съмнение - това е друг начин да покаже любовта си.

Всеки знае, че котките спят през по-голямата част от деня и могат да прекарат до 20 часа в сън. Но именно тогава те се чувстват най-уязвими, така че предпочитат да почиват на най-безопасните места. Ако котката ляга в краката, до собственика, това говори за пълно доверие.

Котешки бели

Понякога котките могат да показват любов по странни начини. Например, ако домашен любимец точи ноктите си върху меката мебел, това невинаги означава, че приготвя “оръжието си”. Често драскотините, оставени от остри нокти, не са нищо повече от белези на територия. Може да се забележи, че повредата на мебелите се случва на тези места, където човек обича да прекарва повечето от времето си.

Колкото и да е странно, може да разберете дали котките обичат стопаните си по миризмата на котешка урина. Разбира се, подобно поведение на животното трябва да бъде коригирано, но ако котката се изходи в обувки или под леглото, това означава, че по този начин тя привлича вниманието към своята личност. Това поведение може също да показва, че животното е претърпяло стрес, например поради преместване на ново място или в резултат на дълга раздяла със собственика.

Не забравяйте, че котките са независими, уверени животни, способни сами да вземат решения. Въпреки факта, че се нуждаят от обич и внимание, те имат нужда от лично пространство и невинаги са готови да общуват с човека. Не бива да притеснявате вашия домашен любимец с прекомерно внимание, ако той реши да се оттегли и да се отпусне. Поддържайте отношенията си балансирани и той ще ви обича и ще ви вярва още повече.