Д-р Лиляна Ташкова завършва медицина в Висшия медицинскиинститут в Плевен през 1982 г. След това придобива специалностите „Детски болести“ и „Неонатология“. От 1983г. е част от отделението по неонатология на УМБАЛ „Канев“, а вече 5 години е негов началник.

- Д-р Ташкова, как избрахте неонатологията като специалност? Изключително благородна, благодарна, но и трудна.
- Следвах медицина, защото исках да стана хирург, вдъхновена от първата трансплантация на сърце от д-р Кристиан Барнард. Но съдбата ме доведе до вратата на старата сграда на АГ комплекса в Русе през 1983 г., където ме посрещна д-р Николина Петрова. Един прекрасен човек, лекар и учител, посветил живота си на неонатологията, чието голямо сърце спря да бие на 17 март тази година! Благодарна съм, че наследих нейната любов към професията!
С годините се уверих, че
новороденото дете е най-добрият и признателен пациент
Достатъчно е да усети сигурни ръце, за да се довери и сътрудничи на лекаря.
- Разкажете ни за Отделението по неонатология в болницата.
- Отделение „Неонатология“ на УМБАЛ „Канев“ е основано през 1961 г. От 10 години е разположено в новата, съвременна сграда на АГ комплекса. Обособени са три сектора: Интензивен сектор, сектор Специални грижи и Физиология. Отделението е трето ниво на компетентост според медицинския стандарт „Неонатология“ и разполага с медицинска апаратура, оборудване, техника и други условия, необходими за съвременна медицинска грижа на преждевременно родените деца и новородени деца със заболявания. Осигурен е 24-часов непрекъснат процес на работа на медицински специалисти и лекари. В отделението работят 4 лекари със специалност по неонатология, 1 със специалност педиатрия, 2-ма млади лекари и 21 медицински сестри.
- Всяко десето новородено у нас е недоносено
Какви са най-честите причини за едно преждевременно раждане?

- Причината за преждевременно раждане е многофакторна. Най-често това е патология на бременността: инфекция/хориоамнионит/, цервикална инсуфициенция, прееклампсия. Други рискови фактори са: социално-икономически статус на майката, възраст, вредни навици, недохранване, предшестващи аборти, системни и локални инфекции, вагинално кървене, многоплодна бременност и др.
- Може ли да бъде намален техният брой според вас и по какъв начин?
- Откриването на рисковите фактори позволява прецизиране на акушерското поведение и
намаляване на честотата и тежестта на преждевременното раждане
Всички бременни жени, независимо къде живеят, трябва да получават оптимална медицинска грижа. Родителите трябва да се информират и консултират относно потенциални рискови фактори, признаци и симптоми на преждевременно раждане и да се насочват към специализирани центрове, за да получат оптимални грижи преди, по време и след раждането.
- До какви усложнения може да доведе едно преждевременно раждане за бебето?
- Всяко преждевременно раждане може да доведе до кратко- и дългосрочни последствия като например
очни, неврологични, белодробни заболявания, увреждане на слуха
изоставане в нервнопсихическото развитие. Затова е необходимо специализирано и ефективно проследяване и  продължаваща грижа за недоносените деца.
- Родителите на недоносени деца се сблъскват с проблем, какъвто не са си представяли. Какво е тяхното отношение, какви са страховете им? Според вас имат ли нужда от психологическа помощ и има ли кой да им предостави такава, или тази задача се пада отново на вас? 
- Родителите се нуждаят от психологическа  подкрепа от момента на приемане в болницата.
Никоя майка не е готова да роди детето си два или три месеца по-рано
и това е голямо изпитание за всяка една от тях. Когато разговарят с нас, виждат децата си, получават необходимата информация постепенно преодоляват страха, неувереността и тревогата.
- Как Ковид-19 промени грижата за недоносените бебета? Могат ли майките да виждат бебетата сега? Какви ще са последствията за вашата специалност, а и за родителите на тези малки герои заради епидемията?
- Децата имат право да бъдат отглеждани от родителите си и не бива да бъдат отделяни от тях, доколкото е възможно според Конвенцията за правата на детето на ООН. Но защитата на тези права продължава да бъде значително предизвикателство, особено при сегашната ситуация на пандемия.
Общуването на недоносеното дете с родителите му има научно доказан ефект
в подкрепа на по-бързото му и пълноценно възстановяване. Екипът на отделението полага усилия, за да постигнем баланс между противоепидемичните мерки и продължаване на семейно ориентираната грижа.
- Кой е случаят от вашата дългогодишна практика, който няма да забравите?
- Помня десетки случаи на реанимация на преждевременно родени и деца, родени в асфиксия, но никога няма да забравя, как на 3-тия ден след раждането на второто ми дете бях извикана в Родилна зала по нощница /тогава нямаше дежурен неонатолог през нощта, а родилките задължително носеха болнични нощници/,
за да интубирам и реанимирам току-що родено доносено дете, което не беше изплакало
Детето бързо се възстанови и беше изписано здраво.
 - Всяка година, заради отбелязването на Световния ден на недоносените деца, вие се събирате с вече порасналите бебета и техните родители. Тази година това беше невъзможно заради епидемията, но получихте стотици благодарности от семействата, които се радват на своята рожба благодарение на вашите грижи. Какво е усещането?
- И родителите, и екипът на отделението
очакваме срещите с порасналите недоносени бебета, защото са празник на радостта
от „Нашите недоносени деца“! Винаги се вълнувам, когато чета, чувам и виждам в очите на семействата изказаната благодарност. Но най-много чувства предизвикват в мен усмихнатите детски личица! Приемам поздравленията като признателност към целия екип на отделението.
Защото без добра екипна дейност, няма как да се случат всички малки чудеса!

Най-малкият герой за 2021 година
е Гергана, родена с тегло 800 грама

Наблюдава се висок и все по-нарастващ брой преждевременни раждания. През миналата 2020 г. в АГ комплекса на УМБАЛ „Канев“ са родени 138 недоносени деца, от общо 1128 родени. В Неонатологично отделение  са приети още 12 недоносени деца от болниците в Бяла, Разград, Тутракан, Силистра и Кубрат. За 9-месечието на 2021 г. са приети 99 недоносени деца, родени в АГ комплекса на УМБАЛ „Канев“ и 10 недоносени деца от други болници, отчита д-р Ташкова.
Най-малкият герой за 2020 г. е Мерт, роден с тегло 700 грама, а за 2021 г. е Гергана, родена с тегло 800 грама
Недоносеното дете преминава през дълъг и труден път - започнат с реанимация, апаратна вентилация и продължаващ през много изследвания, процедури, манипулации, прегледи, лечение и въпреки всички изпитания преживява и се развива като здраво дете, обяснява специалистът неонатолог.

Силвия ДИМИТРОВА