Д-р Лиляна Димитрова е един от малкото лицево-челюстни хирурзи в Русе. Завършила е Медицинска академия - София през 1981 година. След придобиване на специалности по орална и лицево-челюстна хирургия е работила девет години в УМБАЛСМ „Пирогов“, а после още 15 години във Военноморска болница във Варна, както и l специализирана болница за амбулаторно лечение по лицево-челюстна хирургия в София. От 2021 година д-р Димитрова се присъединява като постоянен член на екипа на Университетска болница „Медика Русе“, където отскоро е открито специализирано отделение по лицево-челюстна хирургия.

- Д-р Димитрова, лицево-челюстните хирурзи се намират много рядко в Русе. Къде могат да ги потърсят пациентите при нужда? 
- Това е трудна специалност, малко позната и затова все още има дефицит от специалисти. Лицево-челюстните хирурзи в новооткритото отделение на „Медика“ вече са на разположение както за профилактика, прегледи и консултации, така и за ранно лечение, защото закъснялата помощ се изписва на лицето.
- Какво представлява тази специалност?
- Тази специалност включва
лечение на множество травматични, онкологични, възпалителни и вродени заболявания
като ретинирани и полуретинирани мъдреци, кисти на челюстните кости от одонтогенен и неодонтогенен произход, кисти на меките тъкани, коригиране на костни дефекти и деформации - остектомия, остеопластика, лечение на възпалителни заболявания в лицево-челюстната област, болести на лицевите нерви, на слюнчените жлези, на долно-челюстната става, травми от катастрофи и удари в челюстите и устната кухина. Чрез тази специалност могат да се правят алвеолопластики, торусни пластики и хирургичен моделаж на челюсните кости, да се лекуват пренеопластични лезии в устната кухина, доброкачествени и злокачествени тумори в устната кухина, лицево-челюстна и шийна области, да се премахват вродени цепки на устните и небцето и много други проблеми по челюстите.
- Кога трябва да се потърси лицево-челюстен хирург?
- Когато хората усетят дискомфорт или подутина по челюстите, около зъбите, по езика, по лигавицата на бузите и устните непременно трябва да се обърнат за помощ към лицево-челюстен хирург. Същото важи и
когато една афта в устата не минава за 5-7 дни
както и когато по кожата на лицето се появи незарастваща раничка.
Ако венците кървят, това е признак за анемия или друг дефицит, но може да се окаже и сериозно кръвно заболяване. Затова консулт със специалист по лицево-челюстна хирургия е задължителен.
Искам да подчертая обаче, че хората трябва да наблюдават лицето си за увеличени лимфни възли по шията, в предушните области, под долната челюст и брадичката. Наблюдението на децата е задължително. Ако постоянните зъби не поникват на време, ако се появят подутини по челюстите, те трябва да се заведат на преглед, за да не се допуснат усложнения.
- Много често след катастрофи или сбивания се получават сериозни травми в челюстите. Какво трябва да направят потърпевшите в такива случаи?
- Травмите в областта на лицето, зъбите и челюстите са обект на ежедневната ни практика. Когато пациентите се обърнат към нас за помощ, ние минаваме към лечение, което в някои случаи става чрез сериозни операции. Разбира се, хирурзите от тази специалност
могат да консултират пациентите и в областта на зъбната имплантология и пародонтология
Тук може да ви предложим специализирано решение.
Най-често хората с оплаквания от болки или образувания в лицево-челюстната област отиват при стоматолог или при специалист „Уши, нос гърло“. Те могат да ги насочат към нас, но често се опитват да им помогнат и щом не успеят, ги препращат при лицево-челюстен хирург. В някои случаи обаче заболяванията се задълбочават, защото никой не познава така добре  патологията на лицево-челюстната област, както оралните и лицево-челюстните хирурзи и така лечението се проточва във времето.
- Какви са спецификите в работата на лицево-челюстните хирурзи?
- Ще ви разкажа повече за възпалителните заболявания от зъбен произход. Те са честа изненада за хора, които не се грижат за съзъбието си. Острите възпалителни процеси от зъбен произход - остри и хронични периодонтити, абсцеси и флегмони, остеомиелити, лимфаденити и одонтогенни синуити,
са усложнения на зъбния кариес, на затруднения пробив и ретенция на зъбите
и се разглеждат като остра одонтогенна инфекция /ООИ/.
- Кога се проявява тя?
- Тя се проявява при гнойно възпаление около зъбните тъкани, при абсцеси и флегмони, развиващи се в меките тъкани около горната челюст - в подочничната инфраорбитална област, на бузата, в предушната област, в областта на ябълчната кост, на слепоочната темпорална област, около орбитата, на твърдото небце. ООИ се проявява и при абсцеси и флегмони, развиващи се в меките тъкани около долната челюст, на подезичната област, на подезичния вал, на субменталната област, подчелюстния триъгълник, на пода на устната кухина, на субмасетериалното пространство, на ретромандибуларната област, на птериго-мандибуларното пространство, на парафарингеалното пространство, на езика. Следват хроничните, острите и обострените възпаления на челюстните кости-остеомиелитите със своята си класификация.
Острата одонтогенна инфекция се предизвиква и от различни видове микроорганизми, намиращи се в кореновите канали на девитализираните зъби, от обострени одонтогенни кисти, в патологичните венечни джобчета, при затруднен пробив на зъбите, при възпалени венци и пародонтит.
Най-чести причинители на остра одонтогенна инфекция са стафилококи и стрептококи
но се изолират и коли-бактерии, ентерококи.    
Важно е да се знае, че чести причинители на възпалителните процеси са дъвкателните зъби на долната челюст. Това зависи от анатомо-топографските особености. Долните мъдреци заслужават специално място като причинители на абсцеси и флегмони и най-вече при техния затруднен пробив.    
- Защо е важно да не оставяме зъбите си без лечение?
- Защото възпалителните заболявания на меките тъкани протичат тежко, трудно се поддават на лечение, изискват хоспитализация, защото инфекцията се разпространява по лимфен и кръвоносен път до съседни и отдалечени органи и системи. Най-чести са пораженията на сърцето и медиастинума, които застрашават и живота. 
Инфекцията от зъба отива в костта на съответната челюст, оттам в меките тъкани, оттам по фасции, кръвен и лимфен път до други органи и системи. Много бързо от възпаление и незначителен оток около зъба и венеца се преминава в болезнен и значителен оток на меките тъкани, кожата се зачервява, влошава се общото състояние, повишава се температурата на пациента,
той не може да си отвори устата, затруднява се храненето и дори става невъзможно
Така се развива тежка левкоцитоза. 
- Какво ще посъветвате русенци с проблеми в зъбите
- Ненавременните грижи и лечение водят до необходимост от трахеостомиране на пациентите, множество инцизии по кожата на лицето във възпалената зона, дълъг болничен престой и невинаги щастлив край.
Един възпалителен процес отзвучава, ако се евакуира гнойната колекция и се отстрани зъбът- причинител.
При плътно затворена уста отстраняването на причинителя е невъзможно в първите дни от лечението.
Не трябва да се допускат болни зъби, изоставени корени. Те могат да са причина за тежко състояние, сепсис, дълго и трудно лечение.
Искам да обърна специално внимание на младите дами. Всичко това може да се случи по време на бременност или непосредствено след раждане на бебе. Тогава организмът е изтощен. Много трудно ще понесете антибиотици и общи упойки в такъв период. Поддържайте устната кухина в пълно здраве, за да не изживявате тежкото протичане на възпаления от зъбен произход.
Не се доверявайте на лечение, което се провежда без достатъчно образни изследвания
или от колеги, които нямат съответна квалификация.
На възрастните пациенти искам да кажа да се преглеждат профилактично при стоматолог. Не позволявайте стари мостове, коронки и стари протези да дразнят лигавицата на устната кухина, тъй като това много често причинява рак на устната лигавица. 
Важно е русенци да знаят, че в отделението по лицево-челюстна хирургия вече разполагаме с добра леглова база и договори по клинични пътеки. Извършва се изключително прецизна образна диагностика и колаборация със специалисти от гранични специалности. 
- В този ред на мисли, с какви патологии най-често се сблъсквате в отделението? 
- Напоследък много зачестиха медикаментозните некрози на челюстите, което влошава качеството на живот на пациенти с онкологични диагнози. Освен това много системни заболявания като диабет, анемии, системни автоимунни заболявания, булозни дерматити са с прояви в устната кухина.
Слюнчените жлези са често обект на възпалителни и онкологични диагнози
Не може да пренебрегнем и сиалолитиазата /камъни в слюнчените  жлези/. Малки доброкачествени образувания по лигавицата на езика, на устните, /папиломи, фиброми/ не трябва да остават без наблюдение и хирургично лечение.
Заболяванията на долночелюстната става се нуждаят от диагностика и лечение. Възстановяването на липсващите зъби и лечението на пародонтита са част от нашата дейност. Ортодонтското лечение обикновено е свързано и с хирургични интервенции, които са част от нашата специалност.
За да имат пациентите, които са загубили по една или друга причина своите зъби, хубава усмивка, се налага подготовка на челюстите и венците им чрез предпротетична хирургия, която изисква време, но е много ефикасна.
- Къде хората с оплаквания в челюстите могат да бъдат прегледани и консултирани?
- Сега вече това може да стане в кабинет „Лицево-челюстна хирургия“ на третия етаж в УМБАЛ „Медика Русе“.