Д-р Лиляна Йорданова е завършила Медицинския университет във Варна през 2003 година. Веднага след това започва работа като лекар в Спешна помощ, а година по-късно преминава в Родилно отделение на АГ комплекса, където работи и досега като лекар-ординатор. През 2009 година д-р Йoрданова защитава специалност „Акушерство, гинекология и репродуктивна медицина“. Пет години по-късно получава сертификат „Ултразвукова и доплерова диагностика в акушерството“.

- Д-р Йорданова, отскоро в АГ комплекса се прави хистероскопия на нуждаещи се пациентки. Какво представлява тази процедура?
- Хистероскопията е ендоскопски метод за оглед на матката, който дава възможност за диагноза на вътрематочни заболявания, както и за хирургичното им лечение. Тази процедура позволява да се направи оглед на вътрешността на матката с оптичен телескоп с дебелина от 3 до 10 мм в диаметър, с който се извежда образ от кухината на матката на монитор. Всеки хистероскоп е снабден и с набор от работни инструменти, които служат за оперативно лечение. Както вече е известно,
този ендоскопски метод се предлага вече и в АГ комплекса към Университетска болница „Канев“
и не е необходимо русенки да пътуват до друг град за диагностика и лечение.
- Какви са преимуществата на методиката в сравнение с ехография или рентген например?
- При хистероскопията всичко се вижда на екрана на монитор в естествен цвят, може да бъде наблюдавано от повече лекари, а може да се направи и видеозапис, който да се консултира от други специалисти. При споменатите други методики се виждат отразени черно-бели образи. Освен това хистероскопията не вреди както рентгеновото изследване и дори може да се вземе материал за изследване. 
- Колко време пролежава пациентката след такава процедура?
- Обикновено поне едно денонощие. Класическата хистероскопия, която се предлага в немалка част от лечебните заведения, може да бъде диагностична или оперативна.
Използват се техника и похвати, които задължително изискват краткотрайна венозна анестезия
Наложително е дилатиране /разширяване/ на канала на маточната шийка, след което се провежда самата хистероскопия /диагностична или оперативна/. 
- При какви случаи е подходящо това изследване?
- При миомни възли, разположени към кухината на матката, полипи на лигавицата на матката, при съмнения за прегради в кухината на матката и неправилни форми на кухината, при съмнения за развитие на раково заболяване на лигавицата на матката, преди хормонозаместващо лечение в климактериума, при неясни случаи на безплодие, недоизносване на бременност /т.н. инфертилитет/, кръвотечения след поставяне на спирала, невъзможност спиралата да се извади по стандартния начин или за намиране и изваждане на счупени от нея части, при всички видове кръвотечения от матката с неясна причина, при хормонално лечение след операция на рак на млечните жлези.
- Другата новост в АГ комплекса е, че от тази година амниоцинтезата вече се прави по клинична пътека, а не чрез заплащане от пациентките. За какво се използва този метод?
- Да, изключително важно е русенки да знаят, че от тази календарна година амниоцентезата при нас се извършва по клинична пътека.
Тя се прави с цел да се открият генетичните увреждания на плода
като се взема проба от околоплодната течност, за да се направи генетичен анализ по време на бременността. Това е най- често използваният начин за проверка на гените или хромозомите на бебето за специфични генетични изменения и може да бъде предложен на пациентките по различни причини.
- Как се прави тази процедура?
- Както вече казах, амниоцентезата представлява вземане на малко количество амниотична /околоплодна/ течност, която се намира около бебето в матката. Първо се прави ултразвуково изследване, за да се провери положението на бебето и на плацентата. След това се почиства кожата над областта на матката с антисептичен разтвор и с фина игла се преминава през нея и коремната стена до вътрешността на матката. Със спринцовка се изтеглят около 15 ммл, които
на практика са равни на три чаени лъжички от околоплодната течност
Тази течност съдържа клетки от кожата на бебето, които могат да бъдат изследвани в лаборатория, за да се проверят гените и хромозомите му. 
- Kога се провежда този метод на изследване на плода?
- Амниоцентезата се провежда след 16-та гестационна седмица или по-точно между 17-та и 19-та седмица.
- Тази процедура болезнена ли е за пациентките?
- Повечето жени определят амниоцентезата като некомфортна, но безболезнена манипулация. Обикновено тя приключва за около 5 минути, като някои жени получават пристягане в областта на матката или лека болезненост за един ден. Това не е необичайно.
- Какво се случва след амниоцентезата?
- Няколко дни след амниоцентезата пациетките не трябва да се претоварват. Трябва да се избягват вдигането на тежко и усилените упражнения. Ако имат дискомфорт в коремната област повече от 24 часа, температура, необичайно течение или кървене, веднага трябва да потърсят акушер-гинеколог.
- За колко време се получава резултатът от тази манипулация?
- Сроковете за получаване на резултат зависят от анализите, които ще бъдат проведени. За някои генетични изменения
резултатът се получава за около 3 работни дни, за други след 2-3 седмици
Ако получаването на резултат отнеме повече време, това не значи, че е открито нещо нередно, а означава, че култивирането на клетките е отнело повече време.
- Какви други безкръвни манипулации се извършват в АГ-комплекса към Университетска болница „Канев“?
- Бъдещето е в безкръвната хирургия. При нас минимално инвазивно може да се извърши отстраняване на кисти на яйчниците, отстраняване на извънматочна бременност, отстраняване на ендометриозни огнища и на субсерозни миомни възли.
- Какви са предимствата на този тип операции?
- Лапароскопията е чудесен метод за извършване на гинекологична хирургия, защото
въпреки сложността на операцията, повечето жени се възстановяват изключително бързо след нея
Безкръвните методи намират все по- голямо приложение в медицината и обхващат все повече хирургични и гинекологични заболявания. Лапароскопията се извършва под обща анестезия в операционна зала. Предимствата са основно в краткосрочните резултати. Методиката води до по-лека оперативна травма, по-слаба постоперативна болка, по-бързо възстановяване на чревната функция, по-ранно захранване и раздвижване, по-малко постоперативни усложнения, по-кратък болничен престой, по-бързо връщане към обичайната активност на пациентите. Важна част от информираното съгласие е дискусията между пациентката и нейното семейство и лекарят за рисковете и ползите за всяка от планираните процедури.