Законът позволява на дребните земеделски производители да продават отглежданите от тях плодове и зеленчуци, без да използват касови апарати и да издават касови бележки. Това облекчение обаче понякога се използва от прекупвачи, за да се продават всякакви продукти, посочват от НАП-Русе.
Тази практика в много случаи е трудна за доказване от контролните органи. Но измамата става очебийна щом на пазарските маси до зелето, магданоза и репичките се предлагат ... мандарини и лимони.
В края на миналия месец инспекторите от мобилните групи за „Фискален контрол“ в офиса на НАП в Русе при 4 проверки са установили 4 такива нарушения на закона на пазара в Бяла. В 3 от тях физически лица с претенция за дребни зеленчукопроизводители търгували цитрусови плодове като своя реколта, без да отчитат продажбите с касов апарат. По съставените им актове те трябва да платят глоби до 3000 лева.
Земите край Янтра са плодородни, но северняшкият климат пречи за отглеждането на мандарини и лимони, така че фермерите да не хитруват, казват от НАП.