Вносни плодове на дъмпингови цени заливат пазара, всичко поскъпва, а ние продаваме по-евтино, отколкото през миналата година. Държавата се подиграва на бранша с помощи от 450 лева за стопанство, перспективи за възвръщаемост от многохилядните инвестиции няма, затова овощари вече изкореняват градините си и се ориентират към друг бизнес. Това сподели за „Утро“ председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. Според него светлина в тунела не се вижда и производителите от региона оцеляват все още само благодарение на пазара в Румъния.
На борсата в София ябълки първо качество внос от Полша се продават на цена 1,23 лева с ДДС. Сортирана, калиблирана, с еднократен амбалаж. Значи без ДДС цената е левче. От него 20 ст. са печалба на търговеца, който я е докарал дотук, транспортът от Полша е към 20 ст. заради скъпите горива. Щайгата със заготовката е още 25 ст., с разходите за съхранение, хладилни камери и т.н. трябва да излезе на 30 ст. за килограм от производителя, за да стигне тук на тази цена. Единственият начин това да стане е със скрити държавни субсидии за секторите „Плодове и зеленчуци“. Всичко друго е лъжа. Същото правят гърците с прасковите, тази година праскови идваха у нас на цена под себестойност и под средната за последните пет години. Турците субсидират кайсиите и целия зеленчук, холандците продават круши. Няма как да ги конкурираш. 
Към всички тези неволи се прибавя и огорчението от поредното орязване на финансирането за бранша, направено от земеделското министерство. От предвидените 66 млн. лева държавна помощ в размер на 5% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) само около 2 млн. лева са за сектор „Плодове и зеленчуци“. Като голяма част от производителите няма да вземат абсолютно нищо.
Овощарите, които имат насаждения до 50 дка, ще получат „огромната“ сума от 450 лева на стопанство, твърда ставка. Тези с над 108 дка няма да получат нищо, а останалите с между 50 и 108 дка ще вземат до 2000 лева, но за повечето и тази сума ще бъде редуцирана. Абсолютна подигравка със сектора, категоричен е Николай Колев.