Бездомни отглеждат зеленчуци в русенския приют „Добрият самарянин“ и така поддържат трудови навици. Това съобщи управителят на социалното заведение към „Каритас“ Русе Мартин Николов.
В градинката на площ от около два ара има магданоз, салата, лук, чесън, тиквички, боб, краставици, домати, репички, моркови, сладка царевица, картофи, ягоди, както и пъпеши. Наскоро са насадили и зеле, а също и овощни дръвчета.
„Целта е хората да се занимават, да не отвикват от трудовите навици, да ги поддържаме, защото трудът е най-важната част от социалната рехабилитация и връщането на тези хора в обществото“, заяви Николов.
По думите му в градинската работа се включвали различен брой бездомни, но имало една групичка от шестима души, които били с повече усет към градинарството.
Така от приюта вече берат боб, тиквички, салата и ягоди, които се добавят към менюто на потребителите на услугата. В социалното заведение в момента живеят 58 бездомни. Освен подслон те получават закуска, обяд и вечеря.
Николов обясни, че някои от бездомните помагат и при ремонта на помещенията в приюта и даде пример с изграждането в момента на учебна зала.