PCR тестовете за Ковид-19 за бездомните хора са напълно безплатни, заяви директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова в разговор с областния управител Галин Григоров след медийните репортажи, че за да постъпят в приюта „Добрият самарянин“, хората без покрив трябва да покажат отрицателен тест, за който трябва да платят.
Изследването е за сметка на РЗИ по уговорка с Центъра за временно настаняване на бездомни лица, за да не се допусне заразен да нощува там. Само през тази седмица са направени редица такива тестове и заразен не е установен.
PCR тестове се правят от РЗИ и на всички връщащи се от домашен отпуск в домовете за възрастни хора, както и на деца в риск от социалните институции. Техните проби се заплащат или от бюджета на инспекцията, или от Здравната каса, ако съответният човек има личен лекар, който да му назначи проверката.
Правим всичко възможно резултатът от PCR теста да стане ясен още същия ден. Ако съответното лице не може веднага да бъде изследвано, то бива изолирано в отделна стая в съответната институция, посочи д-р Николова.