Тя няма синя кръв, но е истинска принцеса. Избрана е за принцеса. Преди това е известна актриса. Толкова известна, че Американският филмов институт я поставя на 13-о място в класацията си на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино. Може би вече се досещате - това е родената на днешния 12 ноември 1929 година Грейс Кели, която след брака си с Рение III през 1956 година става принцеса на Монако. А от този брак се ражда настоящият принц на княжеството Албер II. Предлагаме ви очерк за живота и любовта й с принц Рение, публикуван в сайта chr.bg. Заглавието е на редакцията.

Много момиченца си мечтаят да станат принцеси, „като пораснат“. Но само една на милиони наистина става такава. Това е историята на една от най-обичаните холивудски актриси - Грейс Кели, и нейния принц. Истински при това. Тяхната любов не е от пръв поглед. Не е даже от втори. Всъщност започва като досаден медиен ангажимент.
Като не можеш крадец, хващаш принц
Датата е 6 май 1955 г. Мястото: Кан, Франция. Поводът: ежегодният филмов фестивал. Известната на пет континента американска актриса Грейс Кели е в Кан, за да промотира „Да хванеш крадец“ - третия филм на Хичкок, в който участва. Само че вместо крадец, си хваща принц. И то не кого и да е, а най-желания ерген на Стария континент!
Рение от монакската благородническа династия Риналди е във филмовия град с друга цел. Тази година той е на лов за съпруга и какво по-подходящо място за това от френската Ривиера през май! Общ приятел на принца и Мерилин Монро му е намекнал, че русокосата секс бомба би била добра партия, а и би внесла малко холивудски блясък към поизтъркания имидж на миниатюрното, никому неизвестно кралство. Само че Рение направо е отвратен от идеята. Ти луд ли си, възкликва той, аз си търся жена от сой! Но ако „сой“ в неговите представи означава „с царско потекло“, каква само изненада ще му поднесе тази палавница Съдбата!
Изтрий акцента - бъди звезда!
Животът на Грейс Патриша Кели, преди да стане принцеса, не е точно като на отрудена Пепеляшка, но в никой случай не е и на момиче, родено със сребърна лъжица в устата.
През 1929 г. в семейството на супер атлета Джон Б. Кели, носител на три златни олимпийски медала по гребане, и неговата благоверна Маргарет, треньор по лека атлетика в Университета на Пенсилвания, се ражда третото им дете, Грейс. По-големият й брат също печели медали по гребане, а самата Грейс израства като безстрашно и активно хлапе, което винаги е в страхотна физическа форма. Въпреки че още от малка е член на младежката скаутска организация, в сърцето си знае, че катеренето по дървета, плуването в студени езера и изобщо спортът не е нейното призвание.
Родителите й обаче съвсем не гледат с добро око на актьорските увлечения на дъщеря си. Но как биха могли да я спрат! Още като ученичка най-най-най-големият й кумир е шведската актриса Ингрид Бергман, която става известна отвъд океана, снимайки се във филми на Алфред Хичкок. А Грейс просто обожава филмите му. Тогава тя, разбира се, дори и не подозира, че й предстои да стане абсолютна любимка на дебелака с извратено чувство за хумор и нездрав интерес към блондинки. Но за момента само чичо й, драматург, печелил наградата „Пулицър“, е единственият й роднина, който по онова време насърчава амбициите й.
След като завършва гимназия, Кели заминава за Ню Йорк, където се записва в Американската академия за драматично изкуство. Там започва връзка с един от учителите си, която тя приема насериозно, че дори го представя на родителите си като проекто-годеник. Те обаче казват „Няма начин!“ и я карат да скъса с него.
Първите си крачки към световната слава Кели прави в телевизията. Талантът, красотата и интелигентното й излъчване обаче не биват забелязани веднага от филмовите продуценти. Все й дават мижави ролички до деня, в който не се появява продуцентът Стенли Крамър с предложение да се снима редом със звездата Гари Купър в уестърна „Точно по пладне“. Само че и тази й изява не успява да впечатли критиците. Във вестниците пишат, че с това миловидно изражение изобщо не е била достоверна в ролята на съпруга, която застрелва уж хладнокръвно човек, за да спаси мъжа си.
Въпреки колебливия си дебют в Холивуд, Грейс не се отказва от мечтата си, а се нахъсва още повече да успее. Взима уроци по актьорско майсторство и говорна техника, за да се отърве от филаделфийския си акцент. Старанието й дава резултат, защото скоро офертите заваляват. Само две години след първата си второстепенна роля, през 1954 г., тя печели „Оскар“ за най-добра женска роля в „Провинциалистката“. Всички, които наблюдават церемонията на живо и по телевизията, са хвърлени направо в джаза от начина, по който Кели изглежда, когато се качва на сцената, за да приеме статуетката. Тя носи бели сатенени ръкавици до лактите и бяла дизайнерска рокля на Едит Хед, в която изглежда като древногръцка скулптура. Грейс Кели е на върха на вълната. Всички са влюбени в нея. А само след няколко месеца в нея ще се влюби и един истински принц.
Щрак, Марийке, на портрет и с монархията всичко е наред!
И отново сме в Кан. И отново годината е 55-а. Главният редактор на престижното списание „Пари Мач“ урежда интервю с американската знаменитост, както и фотосесия с нея и кралска особа - за разкош. Въпреки че между Рение и Кели преминават някакви токове, заради многото камери и голямата суматоха около тях нищо особено не се случва по време на първата им среща. Актрисата се връща обратно в Америка и продължава живота си постарому, обаче в сърцето на 32-годишния принц вече е запърхало с крила птичето на любовта към грациозната Грейс. Тя е не само красива и ужасно известна, мисли си той, но също възпитана, образована и от добро семейство. Какво повече мога да искам от една жена, за да бъде достойна да стане моя съпруга и бъдеща кралица. Що пък да не й изпратя едно писъмце, за да й благодаря за милото отношение по време на фестивала?
Едното писмо се превръща в две писма, после три, четири и така между двамата се завързва нещо като епистоларен флирт. Тайната (тогава) кореспонденция между принца и актрисата продължава половин година. През това време двамата не спират да се уверяват взаимно, че са двете половини на едно цяло. А когато най-накрая си признават, че са готови да съединят съдбите си, Рение скача на самолета за Америка с годежен пръстен в джоба за своята трансокеанска любима. Вечно недоволните родители на Кели най-после се поразмекват и благославят съюза. И не само това - изпращат Грейс пред олтара със зестра от два милиона долара! Така де, те да не са нещо по-долу от някакво си монархче на страна, едва ли не по-малка от родната Филаделфия!
И три дена яли, пили и се веселили
Перлата на сватбената церемония, която се състои на 18 април 1956 г. и която мнозина определят като „сватбата на 20-ти век“ (сори, Даяна!), е самата Грейс Кели. Разкошната булчинска рокля е подарък от филмовото студио „Метро Голдуин Майер“ /MGM/ и е ушита от автентична брюкселска дантела от екип от 60 шивачки. Кели нарушава традицията и вместо тиара, избира да носи дантелен венец, украсен с перли и хартиени портокалови цветчета. На сватбеното тържество на гостите, сред които са такива известни особи като Аристотел Онасис, Конрад Хилтън, Кари Грант, Ава Гарднър и още, и още, са поднесени изискани блюда от черен хайвер и раци, шампанското се лее като река, а шестетажната сватбена торта тежи близо сто килограма. След това, както си му е редът, принцът и принцесата на Монако се отправят на седемседмичен круиз с яхта из Средиземно море - подарък от сърце от Аристотел Онасис.
В какво се превръщат мечтите
И понеже няма безплатен обяд, още по-малко такъв с хайвер от белуга и омари, принцеса Грейс трябва да се откаже от актьорската си кариера в името на новите си задължения като съпруга на европейски монарх. През 1962 г. Хичкок й предлага да се снима в „Марни“. Кели я сърбят ръцете да се захване отново за работа, а и самият Рение няма нищо против тя да снима филма. Обаче близки на кралското семейство успяват да я разубедят. Как би изглеждала, Ваше Величество, в очите на поданиците си една принцеса, която играе клептоманиачка? Правилният отговор е: Недобре. Кели отклонява предложението на любимия си режисьор. През следващите няколко години продължават да валят предложения за роли от известни режисьори, но Кели вече е взела окончателно решение повече да не се снима.
Дали е съжалявала за направения избор, няма как да знаем. Обаче знаем със сигурност, че тя и Рение успяват да превърнат мечтата на много принцове и принцеси, крале и кралици в реалност, а именно да бъдат една наистина щастлива и влюбена двойка. Двамата са страхотен екип. С чар, търпение и толерантност тя успява да заглади острите ръбове на чепатия характер на съпруга си. От своя страна, той я дарява с безпрекословната си преданост, грижа и любов. Същото добро отношение тя успява да спечели и от страна на своите поданици. Жителите на малкото кралство направо боготворят своята нова принцеса и тяхното благоразположение не се дължи само на красотата и приятния й характер. О не! Тя ги дарява с цели трима наследници - принц Алберт и принцесите Каролин и Стефани.
Освен това принцеса е ходеща и дишаща реклама на Монако. Имиджът й на звезда от световна класа започва да привлича милиони туристи, а външните инвеститори се надпреварват да наливат пари в икономиката на малката държава. Самият Рение използва по възможно най-удачния начин шестицата, която му се е паднала от тотото на Съдбата, женейки се за такава известна личност. За отрицателно време успява да превърне страната си в луксозно бижу и предпочитан пристан за яхтите на богатите, красивите и авантюристично настроените от цял свят. Красивата му съпруга е не само негово вдъхновение, но и активен участник в изграждането на Монако като главен финансов център, седалище на много големи козметични компании, както и предпочитано място за провеждане на състезания с бързи автомобили и разиграване на милиони в луксозни казина.
Грей Кели се занимава и с благотворителност. Всяка година тя поръчва да се доставят коледни дръвчета за хиляди деца, построява болница, детска градина и менажира дейността на местния клон на Червения кръст, с което подпомага най-вече жертви на военни конфликти. И тя, също като една друга принцеса, която ще спечели сърцата на милиони хора по света след години, чистосърдечно вярва, че богатството е, за да се споделя с тези, които са ощетени по някакъв начин от живота.
Много добре не е на добре
В безоблачния и охолен живот, който кралската двойка живее, започват да се появяват пукнатини, които не могат да бъдат замазани с усмихнати семейни фотоси и разходки с лодки. В един момент многото задължения на принцесата започват да се отразяват не само на психиката й, но и на отношенията й с Рение. Несъответствията в произхода и разбиранията им в крайна сметка започват да се отразяват на съвместния им живот. Въпреки че са идеалната двойка, двамата са и толкова различни, че повече не може. А различията им се проявяват дори по отношение възпитанието на децата. Докато Рение държи на западноевропейската традиционна дисциплина, Грейс залага на по-освободеното американско поведение.
По времето на сребърната им годишнина, двамата вече са само добри приятели. Не се засичат често, понеже Грейс прекарва все повече време в Париж. Въпреки това отношенията им продължават да са прекрасни и нищо не подсказва, че нещо е в състояние да ги раздели.
Смъртта обаче винаги има други планове
На 13 септември 1982-а Кели подкарва любимия си зелен роувър от провинциалната им фамилна къща към Монако. На седалката до нея е 17-годишната й дъщеря Стефани. Малко след 10 сутринта е, когато колата пропуска да вземе завой и полита в 50-метрова крайпътна пропаст. Майка и дъщеря са откарани в близката болница (която впоследствие е преименува на името на принцесата). Грейс е с тежка мозъчна травма, пневмоторакс и счупена бедрена кост. Поставят я на животоподдържаща техника, защото липсва мозъчна дейност. Дъщеря й се е отървала само с леко сътресение и драскотини. Лекарите са категорични, че катастрофата не е предизвикана от безразсъдно шофиране.
Кели е получила лек инсулт и не успяла да удържи управлението на колата. Когато разбира какви са прогнозите, Рение дава съгласието си на лекарите да спрат машината. Така жената, която е обичал 26 години, издъхва на 14-ти вечерта. На погребението й присъстват над 400 души, сред които са Нанси Рейгън, Даниел Митеран, принцеса Даяна и императрицата на Иран. Докато върви към криптата, хванал под ръка голямата си дъщеря Каролин, побелелият вече принц Рение не си и прави труда да крие сълзите си. А по улиците на Монако обикновените хора също ридаят неутешимо.
След смъртта на Грейс Кели принц Рение не се жени повторно. Въпреки че пуши по 60 цигари на ден и не живее особено здравословно, принцът надживява съпругата си с цели 23 години. Умира на 81-годишна възраст в кардиологичната болница в Монако. На престола го наследява единственият син на двойката, Алберт.
Рение е погребан до съпругата си Грейс в семейната гробница към същата църква, в която преди 50 години той, най-желаният европейски ерген и тя, най-очарователната американска актриса са се оженили с най-пищната церемония на века.