Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност двамата задържани русенци, които са обвинени в изнудване на възрастни хора със заплахи за убийство, палеж и физическо насилие. Те бяха задържани при акция на ГДБОП в кварталите „Родина“ и „Селеметя“. Намерени и иззети са договори за ремонтни дейности с хора от региона и значителна сума в евро и лева.
Според събраните доказателства безработните В.В. и И.С. набелязвали жертвите си сред самотно живеещи възрастни хора в малки населени места. Предлагали ремонт на покривите на къщите им и договаряли цена. Започвали „работа“, след което умножавали първоначално договорените суми. Следвали заплахи, че ако не платят, ще убият тях и техни близки, ще запалят къщите им. Спрямо някои от изнудваните било упражнено и физическо насилие.
По тази схема двамата обвиняеми принудили възрастно семейство да им даде 5500 лв. - с 4000 лв. над първоначално договорените 1500 лв. Със смъртни заплахи и побой над възрастната жена те поискали да им бъдат дадени още 2500 лв., заставили жертвите си да поискат по телефона от сина си още 1500 лв. за „спешен ремонт на покрива“, в противен случай щели да го отвлекат и да го убият. Мъжът, който живеел в друго населено място, изтеглил кредит. Когато пристигнал пред къщата, „майсторите“ го чакали, взели парите и си тръгнали.
По същата схема двамата обвиняеми получили от друго възрастно семейство общо 12 000 лева. Разследват се и други случаи на изнудвания в Русенско, за които има данни, че са извършени от тях.
С определение на Специализирания наказателен съд на В.В. и И.С. е наложена мярка „Задържане под стража“.