„Направихме по две хубави надници за днес“ - така се разделяли след дежурство тримата полицаи от Районното управление в Сливо поле, които бяха арестувани след операция на „Вътрешна сигурност“ с обвинение, че са вземали пари на ръка от шофьори нарушители на пътя. В събота Окръжният съд в Русе ги остави за постоянно в ареста.
В схемата са участвали 44-годишният командир на отделение в Охранителна полиция Борислав Борисов и 41-годишният младши автоконтрольор Емил Моллов и старши полицаят по охрана на обществения ред Назиф Ахмедов. И тримата са с над 20 години стаж в системата на МВР. В зависимост нарушенията униформените искали от шофьорите  30-50 лева, за да не им налагат наказания, и след смяна се прибирали с по около 150 лева от подкупи, твърди прокуратурата.
Рекетът ставал на пътя, обикновено нощно време, предимно по празнични дни и в засилен трафик, като за дежурствата тримата си подбирали служебни коли, които нямат камери за видеонаблюдение, за да не бъдат записвани, обясни ст.комисар Стефчо Банков. А окръжният прокурор Георги Георгиев определи поведението им като „нагло, провокативно и безпардонно“.
Разследването срещу тримата е започнало преди 6 месеца след жалби на шофьори, че са им искани много пари за дребни нарушения. Двама са задържани в сряда вечерта на пътя Русе-Силистра в момент на получаване на 30 лева от водач, за да не му пишат акт. По-късно е арестуван и третият участник в схимата.
44-годишният командир Борислав Борисов е обвинен за 12 подкупа, взети в периода 2 август 2020-6 януари 2021 г. Освен жалби от рекетирани водачи, анализ на ОД МВР-Русе показал, че има много сериозен спад на актове по Закона за движение по пътищата от РУ-Сливо поле. В дните, когато били дежурни обвиняемите, не били съставяни никакви актове. СРС-та пък засекли, че те предоставяли на трети лица информация къде са камерите и патрулите, предупреждавали и нерегламентирани превозвачи с микробуси. Това все още не е включено в обвинението, тъй като разследването продължава. Наблюдаващият прокурор Радослав Градев и зам.окръжният прокурор Мирослав Маринов поискаха Борислав Борисов, който беше определен като неформален лидер, да остане в ареста, защото може да въздейства върху свидетелите и другите служители на МВР, които предстои да бъдат разпитани.
Не бе уважено искането на адвоката му Борислав Българинов за по-лека мярка, тъй като страдал от високо кръвно, имал две малки деца, за които се грижел, и досега не е имал провинения и служебни наказания. Самият Борисов също помоли съда за по-лека мярка.
Младши автоконтрольорът Емил Моллов е обвинен, че е взел на 9 пъти подкуп - един път сам, а останалите 8 пъти в съучастие с Борислав Борисов, включително и за несъществуващи нарушения. Разследват се и други случаи, но много от свидетелите, които трябва да бъдат разпитани, в момента са в чужбина.
Защитниците му - бившият апелативен прокурор Огнян Басарболиев и адвокат Емил Тодоров изтъкнаха, че обвиненията не са доказани, а в случая от 6 януари, когато другите двама обвиняеми са установени с подкуп от 30 лв., Моллов не е бил на работа. Те също поискаха домашен арест за Емил Моллов, който заяви пред съда, че няма намерение да се укрива, живее със семейството си и съдейства на разследването.
Третият обвиняем - Назиф Ахмедов, е обвинен, че е вземал пет пъти подкуп заедно с Борислав Борисов, който е бил негов пряк ръководител. В дома му са намерени и 20 броя боеприпаси, които са нерегистрирани и произходът им се проучва. Заедно с Борисов обвиняемият е участвал и в прикриване на катастрофа през ноември, за да не се установи авторът на произишествието.
Той се защитава от адвокатите Ангел Стефанов и Павел Мартев, които поискаха по-лека мярка домашен арест, като заявиха, че няма доказателства за съпричастност на техния подзащитен към вземане на подкуп. Изтъкнаха и факта, че длъжността му е старши полицай по охрана на обществения ред и като такъв няма задължение да упражнява пътен контрол и да съставя актове. А според закона в този случай, ако има взети пари, когато няма правомощия да санкционира, не може да се говори за подкуп. Когато е бил на пътя, е участвал в наряда като свидетел за съставяне на актове при нарушения. Ахмедов също поиска по-лека мярка, за да се грижи за семейството си.
По повдигнатите обвинения наказанието е затвор от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да упражняват професията.
След заседанието по трите мерки, продължило четири часа и половина, Окръжният съд остави и тримата обвиняеми в ареста. Защитниците им обаче веднага са обжалвали мярката в Апелативния съд във Велико Търново и делото за 44-годишния командир на отделение Борислав Борисов е насрочено за 21 януари, а за 41-годишните Емил Моллов и Назиф Ахмедов делата са определени за 22 януари.