Една полицейска акция, която заради лятното маловодие на информационния поток и пренасищането му с политическа криза и инфлация се превърна в национална новина, отново постави на общественото внимание търговията с кръв. При спецакция на полицията, ГДБОП и отряда за борба с тероризма в София са арестувани 10 души за продажба на кръв, а претърсването на множество адреси довело до откриване на доказателства за тази престъпна дейност.
Макар че е твърде цинично, тази срамна и потресаваща търговия е добре структуриран от десетилетия бизнес и това не е тайна за никого. Ама абсолютно за никого. Случва се дори хора от хематологичните центрове да препоръчват да се търсят услугите на такива търговци. И медиците го правят не защото са съучастници, а за да помогнат на изпадналите в безизходица хора. А те от своя страна плащат, без да се пазарят. Плащат за живота и здравето на близък, в такива случаи парите не се броят. И този перверзен „бизнес“ процъфтява.
Акцията в София припомни една друга акция - в Русе. Тя беше гражданска, предприе я известният русенски борец за каузи и активен кръводарител от 23 години Иво Минчев, който на 24 февруари разпространи отворено писмо до премиера Кирил Петков, министрите на здравеопазването и на вътрешните работи Асена Сербезова и Бойко Рашков, евродепутата Радан Кънев и директора на Националния център по трансфузионна хематология Николай Николов. В него беше описано истинското състояние на кръводаряването у нас и бяха посочени начините за справяне с „кръвната мафия“. 
„Не е нормално всички в Русе (а и в други градове), които са имали нужда от кръв, да знаят кои са членовете на ОПГ и как да ги намерят, а само полицията да среща трудности с това. Стотици, може би хиляди граждани, могат да ги посочат. Раздават се визитни картички, наричат се „посредническа агенция“. Наглостта им стига дотам, че заплашват със саморазправа мен и близките ми за това, че се опитвам да огранича намесата им в интернет ресурсите, които координирам. За последното съм подал сведение в МВР-Русе“, се казва в писмото. 
„Това не е нещо ново, което се случва. И преди е имало арестувани хора за търговия с кръв, даже мисля, че преди 2-3 години имаше такава акция в Русе. Проблемът е, че няма осъдени. Докато не видим ефективни присъди за тези престъпници, за мен новина няма“, каза вчера Иво Минчев в ефира на „България он еър“.
Попитан дали вече има резултат след заплахите, които той получи преди месеци, Минчев отговори: „Води се следствие. Викаха ме 2 пъти в полицията за показания, предал съм всички данни, с които разполагам. Но на какъв етап е това следствие - никой не ми е подал информация. Иначе на отвореното писмо отговор получих единствено от Националния център по трансфузионна хематология, който общо взето гласи, че това е положението в България, такъв е законът и ние правим, каквото можем“.
Заплахите срещу него се спрели веднага след широко отразеното му открито писмо.
„Вероятно заради по-големия шум, който се вдигна, хората се уплашиха и още тогава спряха тези неща. Комуникацията продължава през други хора. Писа ми една жена, която казва „С мен се свърза еди-кой си профил и и каза да ви предам еди-какво си. Индиректно продължава някакъв натиск от профил, който всъщност търси и изнудва хора за кръводаряване. Посланието беше, че няма да успея да ги спра, да спра да се опитвам. БЧК много трудно биха взели позиция в такъв конфликт, защото един от принципите им е да не участват конфликти. Въпреки това те подкрепят това, че продажбата на кръв трябва да спре. С много хора от Червения кръст говорих, те не могат да застанат зад мен в една такава по-тежка борба, защото ще загубят неутралитета си. Продължавам да кръводарявам, преди по-малко от 2 месеца дарих кръв за 40-и път“, допълни Иво Минчев.