„Съжалявам от дъното на душата си, че не успях да предотвратя това престъпление. Като видях кого ще ограбваме, казах на Михаил да не го прави, защото това е моя сънародничка. Той не ме послуша и ме заплаши с пистолет „Макаров“, че ако не му помагам, ще ме убие, а после ще отиде вкъщи и ще убие жена ми, сина ми, майка ми и сестра ми. Не съм участвал в удушаването и разчленяването на трупа и ще окажа пълно съдействие за събиране на всички доказателства по делото за извършеното престъпление, защото той ме застави да участвам в това престъпление под дулото на пистолет.   

Просто никаква физическа възможност нямах да предотвратя това злодеяние. Много съжалявам, искрени съболезнования към близките на госпожата“. Това каза вчера пред състав на Окръжния съд 49-годишният хронично безработен Гарабед Аршек Веринян, обвинен като съизвършител на убийството на Еранухи Пехливанян по време на гледане на мярката му за неотклонение.
Преди това в друго заседание беше гледана и мярката на съучастника му Михаил Симеонов Михов.
Прокурор Пламен Петков каза, че Гарабед е описал пред съдия цялата картина на извършеното тройно престъпление - отвличане, грабеж и убийство. Посочил е и мястото, където е изхвърлен трупът.
Този обвиняем може да се укрие, тъй като има и други престъпления зад гърба си, посочи Петков и поиска от съдия Петър Балков да постанови постоянното му задържане под стража. Председателят на Окръжна прокуратура Георги Георгиев, който също е наблюдаващ прокурор по делото, се присъедини към това искането. Служебният адвокат на Веринян Миглена Ангелова пледира за по-лека мярка, тъй като довереникът й е оказал съдействие при разкриване на доказателствата по потресаващото престъпление. След кратка почивка съдия Балков остави обвиняемия в ареста. Решението може да се обжалва пред Апелативния съд, но Веринян още в залата се отказа от тази възможност.
За мярката на другия обвиняем Михаил Симеонов Михов пледира окръжният прокурор Георги Георгиев.
„Считам, че са налице всички основания да поискам от съда постоянно задържане под стража на този обвиняем, защото и трите обвинения - отвличане, грабеж на пари в особено големи размери и убийство, предвиждат лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна“, посочи Георгиев. Емил Тодоров, също назначен служебно адвокат на вече лежалия в затвора бивш граничен полицай, призна, че искането на прокуратурата за задържане под стража на подопечния му е основателно. Така създаде рядък прецедент в съдебната система - обвинението и защитата да са на едно мнение.
След кратка почивка съдия Балков постанови постоянен арест и за Михаил Михов. Той също отказа да обжалва в съда във Велико Търново.
Михов и Веринян бяха задържани в понеделник сутринта след интензивно разследване на подаден в петък сигнал от бизнесмена и общински съветник Бедрос Пехливанян, че съпругата му Еранухи /Ери/ е в неизвестност, той е бил извън града и няма връзка с нея. Криминалисти от Русе и София работиха денонощно, докато изяснят картината. А тя е несъвместима с нормалния разум. Двамата съучастници са следили жертвата повече от месец и във вторник я издебват, като излиза от една от семейните аптеки - тази срещу паметника на Альоша. Жената носи в себе си 20 000 лева и тръгва към паркинга на НАП, където е колата й. Михов я пресреща с полицейска униформа, маскиран с качулка като командос, и иска личната й карта за проверка. Следва дълъг кошмар, в който Ери е отвлечена, парите от чантата й са взети, закарана е в дома й, откъдето са взети още 45 000 лева, след това 57-годишната жена е удушена в края на града край Русенски Лом и тялото й е скрито в храстите. На другия ден трупът е разчленен, според няколко източника в къща в Божичен, и частите са хвърлени в Русенски Лом. Със своята част от парите Веринян погасява бързи кредити, а Михов планирал в деня на ареста да си купи кола.
Детайли за кървавия ужас ще се изяснят по време на съдебния процес, но не те са важните. По особено жесток и мъчителен начин е погубен безценен човешки живот, прекършен заради пари. Размерът на сумата също няма значение.
Убийството предизвика вълна от гняв към извършителите и съпричастие към семейство Пехлавянян, което всички описват като мили, етични, съпричастни и щедри хора. И не защото така се говори за жертви на престъпление, а защото има всекидневни доказателства за това.