Русенски екоактивисти възнамеряват да търсят правата си по съдебен път, споделиха самите те пред „Утро“. За целта ще се обединят в сдружение, което ще бъде и първата крачка, позволяваща им да отстояват позициите си в съда.
Новината дойде от поредната акция против замърсяването на въздуха, която се проведе пред РИОСВ-Русе, както и двата предишни протеста на 7 и 16 септември. 
„На този етап въпросното сдружение няма име, но се очаква то да бъде нещо подобно на вече именуваните групи „Русе диша“ и „За чист въздух и вода в Русе“, откъдето са и екоактивистите“, коментира един от най-дейните защитници на чистотата на въздуха Иван Белчев, който е и сред най-честите организатори на протестите.
Вече е проведена среща, на която е решено, че този месец сдружението ще се представи официално пред обществеността.
Идеята за сформирането на сдружение и преместването на борбата за чист въздух за Русе в съдебната зала е
вдъхновена от две вече заведени такива дела срещу Община Пловдив и Столична община
Делото в Пловдив приключи през юли в полза на гражданите, като Върховният касационен съд задължи Общината в рамките на една година да предприеме мерки, които да изчистят въздуха. Тази борба обаче коства на пловдивчани 11 години и неизпълнението на това решение няма да доведе до автоматични санкции за общината и РИОСВ-Пловдив, но пък всеки гражданин ще има право да заведе дело за обезщетение за нарушени права.
Пловдивчани посочват, че през 2010 година са засечени 200 нарушения на пределно допустимата норма от 50 mg/m3 фини прахови частици във въздуха и че оттогава не са предприети нужните мерки за подобряване на качеството на въздуха. За сравнение - превишавания на нормата има отчетени и в Русе, особено в отоплителните периоди, но пък тенденцията от 2015 година насам е превишенията да намаляват. Така от 70 превишенията през 2020 година вече са 55.
За Русе роля за отчетените високи концентрации на фини прахови частици играе и натовареният трафик на автомобили, който преминават през града, но основният проблем на града е по-специфичен. Оплакванията на гражданите са срещу химическото замърсяване и лошите миризми във въздуха.
Ще съдят ли някого русенци, остава неясно на този етап. На първо място
отношенията на борците за чист въздух с Община Русе не са толкова обтегнати
колкото в останалите два града. Кметът Пенчо Милков дори подкрепи протестиращите на 16 септември и лично разговаря с тях на протеста. Община Русе може и да не е решила окончателно проблема с мръсния и тровен въздух на този етап, но пък има предприети действия по въпроса, с които може да се защити. Сред тях са осигуряването на модерни станции за замерване на замърсители във въздуха, видеонаблюдение на предприятията и санкции за  нарушителите. 
Екоактивиста Иван Белчев сам потвърди пред вестник „Утро“, че сдружението няма намерение да съди местната власт: „Разбрахме какво прави Общината и се надяваме започнатите от тях неща да се случат, като искаме дългосрочен план за намаляване на вредните емисии. Засега нямаме план да завеждаме дела, но ще имаме тази възможност като организация“.
Отношенията на активистите с РИОСВ-Русе обаче изглеждат по-студени
На последната акция на граждани те решиха символично да наредят пинг-понг топчета, топки за тенис и др. пред инспекцията
„Днес се събрахме пред РИОСВ-Русе, за да им дадем топки. Защото РИОСВ-Русе няма куража да реши проблема с отровния въздух е Русе!“, заявиха тогава протестиращите граждани.
Дали въобще ще се стигне до завеждане на дело, ще покаже само времето, но активистите твърдят, че е хубаво поне да имат тази възможност. Затова правят и първата стъпка към сформиране на сдружение.
Иван Белчев посочва, че екоактивисти са се свързали с един от адвокатите по делото срещу Столична община. То е гледано след завеждане на колективен иск /подобно е и делото в Пловдив/, който позволява на голяма група от хора да защитят правата си като общност. В случая са обединени в групата „Чист въздух“ неправителствени организации. Вероятно, ако русенци въобще решат да съдят някого, ще го направят именно по този начин - с колективен иск като сдружение. 
„Не мога да се сетя конкретно с кого говорих по темата, защото имам постоянна кореспонденция по подобни въпроси по имейл и на живо, но
проблемът с въздуха в Русе е легендарен
Подобно дело може да се заведе срещу Община Русе или РИОСВ за конкретни неизпълнени неща“, коментира адвокатът по делото за въздуха срещу Столична община Димо Господинов.
Проблемът с този вид дела е, че отнемат време и често срещат политическа съпротива. Например заведеното дело срещу Столична община започва през 2017 година, а още е на първа инстанция и се разглежда от Софийски градски съд. На този етап още не е взето решение, за да се премине към втора инстанция и след това на трета във ВКС. Има спечелени малки победи от столичани - т.нар. междинни мерки, задължаващи Общината да мие улиците в София всеки месец. Нещо, което Община Русе вече прави по собствена инициатива.