Около 200 души от различни сфери на бизнеса се включиха във вчерашния протест срещу въвеждането на зелените сертификати. Той бе организиран от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе, но бе подкрепен и от други браншове, както и от граждани. В шествието, което премина от паркинга пред „Кауфланд“ на бул.“Липник“ до Централния площад, се включиха и десетина коли на „Грийн такси“. Заради протеста движението през Кръговото до Спортната зала бе блокирано за десетина минути.
Ресторантьори споделиха, че оборотите им са паднали с 80-90% след въвеждането на „зелените сертификати“. Те настояват за отсрочка на мярката, за да има повече време както служителите им, така и клиентите да се ваксинират. През последната седмица са се ваксинирали 140 хил. души, за месец броят им ще надхвърли половин милион, посочи председателят на браншовия съюз Красимир Иванчев.
Той настоя програмата 60:40 да се прилага както преди при 20% спад на оборота, а не при 40%, както е сега. „При 40% спад вече ще сме фалирали“, каза той.
По-късно представители на протестиращите се срещнаха с областния управител Борислав Българинов, пред когото също настояха за отлагане на зелените сертификати, защото хората още не били готови за това. Те споделиха, че непознат човек е раздавал листовки на протеста с фалшива информация за ваксините. Българинов на свой ред се ангажира да се застъпи за исканията им пред правителството.