Малко над 1220 на 100 000 души население е 14-дневната заболеваемост от Ковид-19 в Русенска област и тя продължава да е в предпоследната по тежест тъмночервена зона. Изключение прави само община Ветово, където показателят е 261.12 заразени на 100 000 души.  Това стана ясно на вчерашното извънредно заседание на Областния оперативен щаб, ръководено от областния управител Анатоли Станев.
Тревожните данни продиктуваха допълнителни мерки за ограничаване на заразата от 7 февруари, понеделник.
Учениците от 5 до 12 клас ще учат присъствено и онлайн на ротационен принцип по съставен от директорите на училищата график. Децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи. 
Ресторанти, барове, дискотеки, фитнеси, театри, кина и други обществени заведения ще работят с 50% от капацитета си. Ограничение за работното им време няма да има, но зелените сертификати за посетители и персонал остават задължителни.
Децата под 18 години ще могат да посещават търговските центрове само с придружител със зелен сертификат.
Служителите във фирмите, където естеството на работата позволява, могат да работят вкъщи.
Ограниченията идват на фона на стряскащата информация, че Русенска област оглави класацията по починали хора от ковид за последните 14 дни с 65 смъртни случая с коронавирусна инфекция.
Сред основните причини за високата смъртност са късната хоспитализация и множеството придружаващи заболявания на повечето пациенти.
Най-критична е ситуацията в община Бяла. Там показателят за двуседмична заболеваемост стигна 1558.04 души на 100 000 население. На следващо място е община Русе, където индикаторът е 1360.7. Трета е община Сливо поле с 898.47. 
Заразените за последните 24 часа в региона са 284. Активните случаи са 2227. Заети са малко над половината специализирани легла в болниците, в реанимациите натовареността е около 62%, след като преди две седмици достигна близо 90%.
От началото на януари са установени 579 инфектирани с коронавирус деца - 540 ученици и 39 от предучилищна възраст. Заразените сред учителите и училищния персонал са 190. Две трети от тях - 139, са от училищата в региона. 
На този фон статистиката показва забавяне - близо 70% от поставените дози са бустерни. С напълно завършен имунизационен курс са 29.5% от населението, а броят на имунизираните деца от 5 до 11 години е повече от символичен - 72, сред които с две дози са защитени само 20.

И грипът настъпва

Успоредно с Омикрон и грипът настъпва в Русенска област, стана ясно вчера. Заболеваемостта вече над средната за страната, но все още не са достигнати епидемични стойности, които да налага специфични мерки като грипна ваканция. И.д. директор на РЗИ д-р Искра Генева съобщи, че регистрираната заболеваемост в региона е 136 души на 10 000 население при средно за страната 102.69. За мерки би могло да се мисли при стойности над 243 промила. Най-висока се оказва заболеваемостта сред децата между 0 и 4 години.
Най-сигурният начин за разграничаване на Ковид-19 от сезонния грип е комбинираният тест, с който разполагат някои от лабораториите в Русе.