Чадърите и масите да се разполагат само пред фасадата на съответното заведение, което в топлите месеци ползва и тротоара, освен това те трябва да бъдат така подредени, че за пешеходците да остава поне 1.5 метра. Обичайна практика сега е заведенията да заемат цялата ширина на тротоара.
Това са част от предлаганите от кмета на Русе Пенчо Милков промени в Наредба №7, уреждаща разполагането на преместваеми обекти на територията на общината. Проектът за осъвременяване на документа е качен на сайта на Общинския съвет www.obs.ruse-bg.eu за обществено обсъждане.
Друга интересна промяна засяга вилните зони около града. Това са парцели по 0.5 дка, раздадени преди 1989 година и защитени от реституция в закона за земеделските земи, известни като „места по параграф 4“. В част от тях са построени къщи, други се ползват само за производство на плодове и зеленчуци. Отчетена е тенденция да се внасят искания за поставяне в тях на преместваеми обекти тип фургон с площ от 40 до 100 кв.м с обяснението, че са нужни за обслужваща дейност. Проектната документация обаче навежда на извода, че това са бъдещи жилища. Технологията за изграждане на вили с всички удобства от фургони е позната от много години. За да не попадат подобни сгради в категорията на преместваемите обекти, се предлага да се регламентира изискване преместваемите обекти в земеделска земя да са с площ не повече от 20 кв.м и максимална височина до 2.50 м. 
Всеки гражданин може да даде мнението си по тези и останалите предлагани промени до 3 ноември.