Лихвените проценти ще се увеличават, тъй като централните банки ще започнат да изтеглят най-важните си програми за стимулиране през първата половина на следващата година. Това заяви Клаас Нот, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и председател на нидерландската централна банка, цитиран от Bloomberg.

Можете да предположите, че времето на много високите лихви няма да се върне. Висок лихвен процент в бъдеще ще наричаме 3 до 4 процента“, каза Нот.

Според него текущият скок на инфлацията е предимно преходен.

„Много е важно да се определи дали това е временно явление и ще отмине или не и дали това става риск и има вторични ефекти чрез по-високи заплати и разходи, а това не е така засега“, каза Нот. „В този момент ние виждаме това като предимно временно, тъй като икономиката ни се отваря отново след коронарния шок и предлагането на продукти не е в крак с търсенето.“

Забележките предшестват голям дебат в ЕЦБ, тъй като централната банка се подготвя за преход към пост-пандемични стимули в момент, когато глобалните партньори, които все повече се фокусират върху заплахата от ценова спирала, премахват подкрепата. Базираната във Франкфурт централна банка се очаква да обяви следващите стъпки за своята програма за спешно изкупуване на облигации през декември.

Нот настояваше за по-висок данък върху „излишната“ стойност на жилищата в Нидерландия в опит да охлади пазара. Собствениците на жилища ще бъдат компенсирани чрез по-ниски данъци в други области, каза той. Миналата седмица Нот определи рязкото поскъпване на имотите в Нидерландия като риск за финансовата стабилност и заяви, че банките не отчитат в достатъчна степен системния риск, присъщ на пазара на жилища.