Израел няма да може да се спаси Европа от кризата с доставките на газ, тъй като е малко вероятно да повиши нивото на своя износ. Това заяви високопоставен израелски служител пред Bloomberg. По този начин надеждите на Стария континент бяха попарени.

Уди Адири, който е генерален директор на израелското енергийно министерство, заяви, че комитет на кабинета, отговарящ за политиката на страната, свързана с газа, няма да препоръча на Израел да увеличи износа на синьо гориво. ПРичината: за страната е важно да осигури собствените си доставки на газ и електричество.

Понастоящем Израел ограничава износа на газ, който представлява около 40% от годишното производство на газовите компании. Фирмите призовават правителството да им позволи да изнасят повече, заради тежката криза в Европа и относително малкия вътрешен пазар - в сравнение с огромните запаси на газ.

Природният газ осигурява около 70% от израелското производство на електроенергия. През последните години няколко големи офшорни газови находища започнаха да текат в Израел и страната изнася за страни от Средиземноморието.

Газовото находище "Левиатан", открито през 2010-а година, заедно с други находища, открити в морето на Израел през последното десетилетие, като Тамар, Кариш и Танин, би трябвало да помогнат на страната да стане енергийно независима.

Американската компания Chevron също има интерес към находището и миналата година закупи Noble Energy в първата голяма сделка в петролната индустрия на САЩ от началото на пандемията.

Междувременно цените на природния газ в Европа продължават да бъдат на рекордно високи нива. В четвъртък цената на газа на едро във Великобритания, както и на европейския показател в холандския център TTF се повишиха. По-студеното есенно време увеличава търсенето на отопление.

На този фон европейският пазар продължава да се чуди за това колко допълнително газ ще реши да достави Русия тази зима. И на каква цена.

Тази седмица от Европейската комисия заявиха, че "настоящите увеличения на цените вероятно ще бъдат временни". Истината обаче е, че дори и след като пазарът евентуално се стабилизира следващата пролет, цените ще останат по-високи от средните през последните години.