„Създават се различни комисии, излиза се с гръмки предложения, а резултат няма. Русенци продължават да са подложени на еко терор - независимо дали говорим за неприятни миризми от Гюргево или от източници в нашия град. Трябва да обединим усилията си да спрем тормоза“, заяви областният управител Борислав Българинов след поредната порция дим от Румъния.
В края на миналата седмица при него постъпиха десетки сигнали за мирис на изгоряло и черни сажди из въздуха. В разговор с префекта на Гюргево Анета Матей се изясни, че на няколко места по северното поречие на Дунав горят стърнища с обща площ 316 дка, за чието гасене се полагат всички усилия.
По това време на годината в Румъния редовно се палят стърнища и пушеците замърсяват въздуха в Русе. Проблемът е с дългогодишна давност и въпреки че подобно разчистване на вече ожънати земеделски площи е забранено в ЕС, всички уверения, че тази практика ще спре, засега остават само думи.
„Българинов отправи настойчиво искане към румънската страна за навременно овладяване на подобен род ситуации и предприемане на необходимите мерки за борба и недопускане на умишленото палене на стърнищата. Той е категоричен, че ще сезира и други компетентни институции“, заявиха от пресцентъра на областната администрация.