Настъпващата с все по-голяма сила четвърта вълна на коронавируса накара болниците да мислят за нови легла за лечение на инфектирани, които имат нужда от медицински грижи и надзор. Най-неотложно е повишаването на леглата за тежко болни пациенти. Реанимациите вече са запълнени, а тенденциите са нуждаещите се от интензивно лечение тепърва да се увеличават. Най-тежко е положението в болницата в Бяла, откъдето препращат заболели с Ковид-19 в русенските болници.
В болница „Канев“ има 101 легла - 91 неинтензивни и 10 реанимационни, като общо 89 са заети, каза за „Утро“ изпълнителният директор Иван Иванов.
16 пациенти са в много тежко състояние и са интубирани, поради което реанимационните легла ще се увеличат с още 10. Неинтензивните също ще се увеличават до 240, съобразно темповете на прием на пациенти. На този фон Спешно приемно отделение трябва да продължи да функционира за приемане на тежко пострадали пациенти в катастрофи и други инциденти, така че положението в най-голямата болница в региона е много сложно, обобщи Иванов.
В ковид отделението на УМБАЛ „Медика Русе“ са разкрити 36 легла за интензивно лечение, 36 са и леглата за неинтензивно лечение. Пациентите в по-леко състояние до обед вчера там бяха 26, а интензивният сектор беше напълно зает с хора от четири области - Русе, Разград, Велико Търново и Плевен.
Ако се наложи, ще разкрием още неинтензивни легла, но не може да повишим капацитета на реанимацията, защото за там не ни достига квалифициран персонал, посочи административният директор на лечебното заведение Алисе Муртезова. От медикамента „Ремдесивир“ в болницата има само 4 флакона, които не стигат за лечение и на един пациент, ако днес или утре от здравното министерство не доставят още количества от препарата, положението допълнително ще се усложни.
Увеличихме леглата за ковид болни пациенти от 34 на 45. В момента имаме осем свободни легла, но пред кабинетите чакат много болни и до края на деня местата при нас може да свършат, съобщи управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев, който вчера беше в командировка в София. Всички приети пациенти са в тежко състояние, а влошените случаи се препращат в двете университетски болници, защото в Белодробната няма интензивен сектор. От препарата „Ремдесивир“ има 30 флакона, които са за петима пациенти и ще свършат само за два дни при интензивния прием, който върви в момента, допълни д-р Дачев.
Всички 31 ковид легла при нас са заети, затова препращаме болните в Русе, посочи управителят на болница „Юлия Вревска“ в Бяла Димитър Димитров. Само в понеделник вечерта в русенските болници са пренасочени шестима заразени с Ковид-19, вчера сутринта към областния център тръгнаха още двама болни от Беленско. В болницата няма интензивен сектор и затова тя не се нуждае от „Ремдесивир“ и апарати за обдишване. 
Само през предходното денонощие в областта са регистрирани 80 нови случая на Ковид-19. В този брой обаче са включени и завърналите се с коронавирус от лагер в Слънчев бряг 27 деца от три русенски училища, за които „Утро“ вчера съобщи.
Поставените до момента ваксини в областта са 63 802, което е 29.9% от всичките 212 729 жители. Тези със  завършен имунизационен цикъл, т.е. с две дози, са 31 277 или 14.7% от населението в Русе и региона. Както се вижда, имунизацията в областта е с по-ниски темпове дори от едва кретащата в национален план ваксинация. Според редица професори в вирусология и имунология четвъртата вълна ще засегне най-силно неваксинираните, а в комбинация с много по-заразния Делта вариант на вируса това означава, че натискът върху здравните заведения тепърва ще расте.