Стефан Върбанов е замесен в серийни измами на възрастни и беззащитни хора, сподели един от потърпевшите - Петър Д., предаде Русе Медиа.
„Възрастните ми родители бяха измамени от Стефан Върбанов с над 20-кратно надвишена сума от 7000 лева по схема за строително-ремонтна измама чрез изнудване и заплашване. Извършената работа е за 350 лева при взети 7000 лева и искани още 2400 лева. Те обаче не стигнаха до измамниците, тъй като извършителите ги поискаха от мен по телефона, но не им се получи“, казва Петър Д.
Неговият случай е от края на 2020 г., но по думите му измамата е вървяла от много време преди това в Русе.
„Много хора са потърпевши, но най-грозното е, че потърпевшите са предимно възрастни, самотни и безпомощни хора и повечето от тях са принуждавани да теглят кредити, които не могат да връщат и по тази причина са принудени да продават имуществото си! В нашия случай ремонтът дори не е поискан от родителите ми, тъй като старата им къща е негодна за живеене, но пък има сантиментална стойност за майка ми. Важното в случая е, че „съвестните строители“ са направили измамата под претекст, че искат да помогнат, като подредят няколко цигли за уж за 250 лв. Без някой да ги е викал да ремонтират!
Впоследствие са разглобили целия съществуващ покрив и са поставили родителите ми в безизходна ситуация, изнудвайки ги и заплашвайки ги под претекст, че преди са подпалвали къщи на хора, които не са плащали исканата от тях сума. Получих информация от други пострадали, че лицето се нарича Стефан Върбанов. Аз лично го видях и говорих с него, тъй като същият ми звънна по телефона, за да доплатя още пари, въпреки че вече е бил взел 20-кратно по-висока сума. Имам информация, че в Русе има много измамени възрастни хора по същата схема с ремонт на покриви и подобни. Някои от пострадалите са получили психични проблеми след унижението и наглостта, проявена от извършителите“, казва още Петър Д.