Стремителното поскъпване на електроенергията на свободния пазар кара все по-голяма част от бизнеса да търси алтернативи и проектите за собствени фотоволтаични централи се множат. Още от миналата година с ток от слънцето се снабдяват големи фирми като „Делта Текстил“, „Мегахим“, „Експрес Сервиз“, „МТМ“, беленските „Модул“ и „Габровница 58“. Към секторите, които се опитват да заволят сами енергийните си нужди, изглежда се прибавят и земеделците. 
Тези дни стана ясно, че проект за собствена фотоволтаична централа има един от най-големите агропроизводители в региона - базираната в Борисово „Сафари М“. Превръщащите слънчеватата енергия в електрически ток панели ще са с обща мощност 120 kW и ще захранват собствен сондаж и напоителна система за 920 декара насаждения с дини и фасул. 
В изграждането на фермерски соларни централи наистина има много логика. Голяма част от агропроизводителите вече имат собствени кладенци, развиват и собствено напояване, тъй като държавната „Напоителни системи“ практически не функционира. Основният разход е токът за помпите (редовното оправдание за поскъпване на водата), така че фотоволтаиците са естественото решение. Най-хубавото е, че подобни проекти могат да бъдат финансирани по Програмата за развитие на селските райони, а ще присъстават и в новия План за възстановяване и устойчивост, който ЕС ще финансира с 12 млрд. лева.
Такива проекти вероятно ще се множат, защото цените на тока на енергийната борса едва ли ще се нормализират. Основната причина за скока нагоре е полувключването на България в електроенергийните пазари на ЕС - обединение с Гърция, където токът е значително по-скъп, и липса на обединение с Румъния и Германия, където токът е по-евтин. От това решение печелят износителите на електроенергия и държавните централи, но целият бизнес страда от поредния скок на разходите. Някои по-енергоемки производства в страната вече затвориха, а по веригата производство-доставки повишението на разходите се прехвърля към цените за крайните клиенти. Хлебари вече алармираха, че се налага увеличение с 20%. Така че по-скъпият ток ще удари по джобовете на всички.