Наднорменото тегло е толкова често срещано в Европа, че рискува да се превърне в "новата норма". Около една трета от тийнейджърите сега тежат повече, отколкото се препоръчва за тяхното здраве, съобщава Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

В доклад на СЗО за нивата на затлъстяване в 53-те страни на европейския регион се посочва, че над 27% от 13-годишните и 33% от 11-годишните са с наднормено тегло. Основните виновници за това са липсата на достатъчна физическа активност и нездравословното хранене – консумацията на храни с високо съдържание на захари, мазнини и сол, което е "смъртоносна комбинация".

Делът на 11-годишните момчета и момичета с наднормено тегло е най-висок в Гърция, Португалия, Ирландия и Испания, а най-нисък в Холандия и Швейцария, се казва в доклада.

Липсата на движение е основната част от проблема. В 23 от 36 държави повече от 30% от момчетата и момичета на възраст 15 и повече години не спортуват достатъчно.

СЗО препоръчва на децата на възраст от 5 до 17 години най-малко 60 минути умерена до силна физическа активност на ден, а на възрастните – 150 минути умерени упражнения на седмица.