55 години от създаването на „Кюпсфилм“ - първата сбирка на ентусиазирани момчета с кръвна група „К“ - „Кино“, ще отпразнуват в четвъртък порасналите вече някогашни гимназисти и техни последователи и приятели. Организатор на събитието е известната Група „Русе филм“, в която се е разраснал „Кюпсфилм“, възникнал през 1966 г. Днес „Русе филм“ се ползва от домакинството на възрожденско читалище „Зора“ и свято спазва традицията всяка година на 19 август да свири сбор за алтернативните кинаджии. 
Любителите ентусиасти отново ще си припомнят създаването на градския киноклуб към Клуба на дейците на културата, преминал по-късно към Младежкия дом, а след това и към профсъюзния дом на културата. С времето групата се разраства и постепенно започва да жъне  международно признание, като трупа значителна колекция от национални и международни награди. 
През лятото на 2012 година Група „Русе филм“ направи града столица на световното късометражно кино - Русе бе избран за домакин на 74-ия Международен фестивал и конгрес на УНИКА - световния съюз на алтернативното кино, обединяващ клубове от над 40 държави. 
Ковид пандемията няма да спре „кюпсовете“, както наричат себе си членовете на клуба, да направят традиционната си сбирка и тази година. Очаква се да пристигнат членове на групата от страната и чужбина и всички заедно да гледат най-новото от творчеството си. Ще бъдат показани също и някои от първите 8-милиметрови филми, които са реставрирани. Ще бъдe почетена паметта на тези, които Ковид пандемията отне от групата - Владимир Илиев, Бойко Недков, Росен Янков и Виктор Христов.