Русенските кинаджии за пореден път показаха класа и се завърнаха с куп награди от първия национален кино фестивал в Килифарево. За мото на феста организаторите от местната община и читалище „Напредък“ бяха избрали емблематичния за балканското градче израз „Усукано по килифарски“. Според запознати идиомът води началото си от гайтаните, които тук пресуквали допреди около век, но явно и са били майстори на витиеватия изказ, та затова философското нищонеказване се е свързало трайно с Килифарево. 
Три теми са били избрани за първото издание на фестивала - „Екология“, „Туризъм“ и „Фолклор“. Председател на журито е бил известният журналист и автор на ненадминати телевизионни и книжни пътеписи Симеон Идакиев. Измежду 40-те кратки филма само в категория „Екология“ русенци обират и трите награди. Първа и трета получава Николай Василев за филмите си „Влажни зони“ и „Преходи“, а втора награда взема лентата на Бранимир Попов „В тъмното“, заснет в пещерата Орлова чука със специално инфраосветление, за да не се тревожат пещерните обитатели.
В категория „Туризъм“ първа награда отново идва в Русе. Режисьор и продуцент на филма-призьор „Странджа“ е Милко Белберов, а оператор - Николай Василев. Бранимир Попов получава и наградата на Федерацията за алтернативно кино със своята творба „Две картини“. Наградата на кмета Димитър Събев също получават русенци - това са Владимир Илиев и Николай Василев и техният филм „Усукано по килифарски“.