Пълен кош с награди събраха отново русенските адепти на алтернативното кино от българските кинофестивали. На традиционния форум на филмите за съхраняване на природното и културно наследство в димитровградското село Райново първа награда получи филмът "Шегаджии" на Владимир Илиев от "Група Русефилм". Втора се класира пак русенска лента - "Странджански графити" на Валентин Алахверджиев.
През месец май в Попово се проведе фестивалът на краткия филм /с продължителност до 7 минути/. Там първото място бе присъдено на "Доставката" на русенеца Бранимир Попов, а призът за режисура получи другият русенски филм - "50 години след това" на Владимир Илиев. 
На най-дълголетния кинофест на историческа тематика в Шумен, който съществува от 1970 година, русенци отстъпиха първенството на домакините, но си получиха своята втора награда - спечелиха я авторите Владо Илиев, Николай Василев и Косьо Станев с "Всички светии и няколко дявола". Лентата разказва дългата история на църквата "Вси светии" - събарянето и възстановяването, а покрай това и историята на Пантеона, Парка на възрожденците, хлорните обгазявания и първите демонстрации в Русе и страната. Посветеният на Пенчо Славейков филм "Когато ме загубите, сал тогаз ще ме намерите" на Станимира Илиева и Владимир Илиев получи наградата за режисура.
Сега на "Група Русефилм" й предстои след седмици да участва в прожекцията на български филми в Битоля по покана на македонския киноклуб. Успоредно с това върви и подготовката за главното международно събитие - Световния конгрес и фестивал на УНИКА в чешкия град Бланско. Националната федерация "Алтернативно кино", чието седалище е в Русе, трябва да селектира филмите, които ще представят България, до края на юли.