Елате и вижте в какви треви е потънал квартал „Чародейка юг“, започнаха да излизат от тях змии, лично видях една как изпълзя от треволяка! С този зов се обърна към „Утро“ жителка на русенския квартал. Като напишете, може от Общината да пратят хора да окосят около блоковете, че стана страшно, обясни жената защо търси помощ от вестника.
Проверката ни показа, че поляните и около първите блокове на квартала до кръстовището с „Дружба“ са окосени, при това преди време, защото несъбраната и натрупана трева вече е пожълтяла от слънцето. Но колкото по-навътре се влиза, толкова повече пространства и блокове са потънали в трева, на места достигаща и дори надхвърляща човешки бой. По обраслия малък скат срещу училище „Никола Обретенов“, например, тревите са близо 2 метра и са обгърнали отвсякъде и близките гаражи. Това нерадостно положение е в целия квартал, с малките изключения в началото му. И макар че нямахме късмет да видим изпълзяла змия, няма причини да се съмняваме в думите на жената, защото този буренак със сигурност е развъдник на най-различни твари.
Потърсихме Община Русе за становище по въпроса. Отговорът беше, че след получени сигнали и проверка няма установени змии в квартала. Администрацията обаче се обръща с призив към гражданите, ако видят змия, да се обадят на телефон 082/820 111, за да бъде изпратен екип от специалисти на място и влечугото да бъде отстранено. От пресцентъра на Общината уточняват, че последният сигнал за змии в Русе е получен на 8 юни, като допълват, че подобни сигнали са подавани основно в топлите дни на юни и май. 
Като причина за появата на змии жителите на „Чародейка юг“ обаче не посочват топлото време, а неокосените тревни площи. Справка в графика за косене, качен на сайта на община Русе, за района „Дружба“-“Чародейка“ са посочени дати от 5 до 10 юли. Както видяхме, действително косенето е започнало около началните блокове на квартала и поне вчера беше спряло дотам.
За косенето в този район отговаря ДЗЗД „Паркстрой“, чиито служители по график би трябвало да са косили веднъж в периода 28 юни-2 юли. Дали е така, не е ясно, а от администрацията казват, че няма получен сигнал за неокосени тревни площи в „Чародейка“.