Топлото време и избуялата растителност доведоха до поява на змии в кварталите на Русе. Последният случай е от района на Русенския университет, където жители на квартал „Възраждане“ бяха стреснати от влечуго на пътя, съобщи Русе Медиа. Въпреки че Общината започна да коси още в края на март, дъждовете в началото на май създават затруднения в обработката на зелените площи.
Появата на змии в жилищните квартали на Русе силно притеснява хората. Майки с малки деца признават, че се страхуват, когато минават покрай високата трева и бурените. Въпреки че обикновено влечугите в града не са опасни, срещата с тях предизвиква силен стрес, най-вече при жените. Хората смятат, че не се коси достатъчно, което е довело и до бум на кърлежи.
От Общината обясниха, че са започнали още на 23 март по график, като първо са били парковите зони, а след тях - жилищните квартали. Обработката се прави два пъти в месеца в даден район.
„Работят пет екипа, които са от 6 до 8 човека косачи, и пет екипа за събиране и вдигане на трева, които са от 10 до 15 човека с пет автомобила. Действително имаме сигнали за кърлежи, но за да бъде третирано за кърлежи и комари, районите първо трябва да бъдат окосени. Така че след приключване на коситбата в даден район, се предвижда и третиране за кърлежи“, каза Георги Игнатов, директор дирекция „Екология и транспорт“.
Проблем са създали и валежите, обясняват от фирмата-изпълнител. Отделно в тревните площи има много боклуци, които чупят машините и забавят работата.
„Всичко е навреме, просто когато вали дъжд, не може да се осъществява операцията косене. Сега вече тревата не е толкова силна, имаме големи машини, действаме по въпроса. Когато е такава голяма трева, като не видиш найлона и го повлечеш, той хваща примерно 2-3 зъба от ножа и целият ти откос върви с една „брада“, дето се вика, после трябва да се връщаш да го правиш. Камъните също трошат, железа сме имали набити. Голяма мизерия излиза по принцип, има кварталчета, където е нещо страшно“, каза озеленителят Стилиян Грозев.